Haruki Murakami: Sputnik Sweetheart

Osta kirja itsellesi

Näitä Murakameja kun lukee peräkkäin, niin tiettyä samankaltaisuutta ei voi olla huomaamatta. Tässäkin on vähän vaisu ja aikaansaamaton mies ja mystinen, etäinen nainen. Kertoja, josta käytetään vain nimeä K, rakastaa ja himoaa Sumirea, joka ei vastaa tunteisiin. Omaperäinen Sumire joutuu itse rakkauden pyörteeseen, joka vetää jalat alta. Rakkauden kohteena on Miu, vanhempi, naimisissa oleva nainen, ja Sumirekin joutuu kokemaan rakkautta ilman vastakaikua.

Kirja on pitkälti tämän kolmion kuvausta. Myöhemmin tapahtuu käänne — jääköön se nyt tässä mainitsematta, vaikka se kirjan takakannessa ja vähän kaikissa esittelyissä paljastetaan — joka aiheuttaa K:lle päänvaivaa ja yllättäviä seuraamuksia. Rakkauden voima on tässäkin kirjassa tärkeä elementti.

Tähän tarinaa on mahtunut vähän niitä surrealistisia ja maagisia elementtejä, joista Murakami tunnetaan, ihan suoraviivaisesta kertomuksesta ei ole kyse. Sumire on voimakas, kiinnostava henkilö ja Miussakin mielenkiintoiset ulottuvuutensa. K kertoo tarinan, ja se siitä. Mielenkiintoinen lyhyt tarina ja kaikinpuolin aika oiva paikka aloittaa Murakamiin tutustuminen. Tämän jälkeen voi sitten päättää, haluaako tavallisempia tarinoita vai niitä surrealistisempia.

Sputnik Sweetheart on suomennettu nimellä Sputnik-rakastettuni — nimenomaan näin, koska tässäkin tapauksessa suomennos on tehty tästä englanninkielisestä käännöksestä japaninkielisen alkuteoksen mukaan. Kannattaa siis ehkä lukea tämä, jos englanti vain taipuu, niin välttyy yhdeltä kierrokselta kääntämistä ja asioiden katoamista käännöksessä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...