Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Näitä Murakameja kun lukee peräkkäin, niin tiettyä samankaltaisuutta ei voi olla huomaamatta. Tässäkin on vähän vaisu ja aikaansaamaton mies ja mystinen, etäinen nainen. Kertoja, josta käytetään vain nimeä K, rakastaa ja himoaa Sumirea, joka ei vastaa tunteisiin. Omaperäinen Sumire joutuu itse rakkauden pyörteeseen, joka vetää jalat alta. Rakkauden kohteena on Miu, vanhempi, naimisissa oleva nainen, ja Sumirekin joutuu kokemaan rakkautta ilman vastakaikua.

Kirja on pitkälti tämän kolmion kuvausta. Myöhemmin tapahtuu käänne — jääköön se nyt tässä mainitsematta, vaikka se kirjan takakannessa ja vähän kaikissa esittelyissä paljastetaan — joka aiheuttaa K:lle päänvaivaa ja yllättäviä seuraamuksia. Rakkauden voima on tässäkin kirjassa tärkeä elementti.

Tähän tarinaa on mahtunut vähän niitä surrealistisia ja maagisia elementtejä, joista Murakami tunnetaan, ihan suoraviivaisesta kertomuksesta ei ole kyse. Sumire on voimakas, kiinnostava henkilö ja Miussakin mielenkiintoiset ulottuvuutensa. K kertoo tarinan, ja se siitä. Mielenkiintoinen lyhyt tarina ja kaikinpuolin aika oiva paikka aloittaa Murakamiin tutustuminen. Tämän jälkeen voi sitten päättää, haluaako tavallisempia tarinoita vai niitä surrealistisempia.

Sputnik Sweetheart on suomennettu nimellä Sputnik-rakastettuni — nimenomaan näin, koska tässäkin tapauksessa suomennos on tehty tästä englanninkielisestä käännöksestä japaninkielisen alkuteoksen mukaan. Kannattaa siis ehkä lukea tämä, jos englanti vain taipuu, niin välttyy yhdeltä kierrokselta kääntämistä ja asioiden katoamista käännöksessä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 237 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...