Lasse J. Laine: Suomen luonto : tunnistusopas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lasse J. Laineen Suomen luonto : tunnistusopas on hieno tietokirja! Laine esittelee käytännössä kaikki meillä tyypillisimmät ja tunnusomaisimmat floran ja faunan jäsenet. Lähes tuhannen eliölajin joukkoon mahtuu niin suurimmat nisäkkäämme kuin pienimmät ötökätkin, järviemme kalat ja soidemme linnut. Unohdettu ei ole myöskään sieni- ja kasvikuntaa. Aiemmin lähinnä lintukirjoistaan tuttu Laine on nyt tehnyt suuren työn koko kotimaamme luonnon kartoituksessa ja esittelyssä.

Suomen luonnon parhaita oivalluksia on sen jaottelu ei niinkään eri eliöryhmien vaan erilaisten luontotyyppien ja elinympäristöjen mukaan. Siispä saaristossa havaittua merimetsoa osaa helposti etsiä oikeilta sivuilta, kun taas suolta löytyvän kauniin kukan voi tunnistaa helposti suo-orvokiksi. Taajamat, tunturimaat, metsät ja niityt ovat myös saaneet omat alalukunsa.

Eliölajien kuvaukset ovat napakoita. Niissä keskitytään pääasiallisesti eliöiden tärkeimpiin tuntomerkkeihin sekä käyttäytymisen erityispiirteisiin. Lasse J. Laineen tekstiä on nautinto lukea, sillä vaikka teksti onkin toki asiallista, ei sen tarvitse tarkoittaa tylsää ja kuivaa. Lajikuvauksen ohella esitellyt eliöt on myös valokuvattu, ja noin neljänkymmenen valokuvaajan kuvitus on kautta linjan erittäin laadukasta. Lisäksi kaikkien lajien kohdalla kommentoidaan niiden tyypillisimpiä esiintymisalueita ja runsautta. Uhanalaiset ja vaarantuneet lajit on mainittu erikseen.

Vähän painavahan Suomen luonto olisi repussa kanniskeltavaksi retkillä, mutta esimerkiksi kesämökin kirjahyllyyn kirja sopii kuin nakutettuna. Ehkäpä tämän oppaan avulla ihmisten kiinnostus hienoa luontoamme kohtaan jälleen hieman kasvaa, ja samalla jatkamme työtä sen suojelemiseksi myös tuleville sukupolville. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...