Lasse J. Laine: Suomen luonto – tunnistusopas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lasse J. Laineen Suomen luonto – tunnistusopas on hieno tietokirja! Laine esittelee käytännössä kaikki meillä tyypillisimmät ja tunnusomaisimmat floran ja faunan jäsenet. Lähes tuhannen eliölajin joukkoon mahtuu niin suurimmat nisäkkäämme kuin pienimmät ötökätkin, järviemme kalat ja soidemme linnut. Unohdettu ei ole myöskään sieni- ja kasvikuntaa. Aiemmin lähinnä lintukirjoistaan tuttu Laine on nyt tehnyt suuren työn koko kotimaamme luonnon kartoituksessa ja esittelyssä.

Suomen luonnon parhaita oivalluksia on sen jaottelu ei niinkään eri eliöryhmien vaan erilaisten luontotyyppien ja elinympäristöjen mukaan. Siispä saaristossa havaittua merimetsoa osaa helposti etsiä oikeilta sivuilta, kun taas suolta löytyvän kauniin kukan voi tunnistaa helposti suo-orvokiksi. Taajamat, tunturimaat, metsät ja niityt ovat myös saaneet omat alalukunsa.

Eliölajien kuvaukset ovat napakoita. Niissä keskitytään pääasiallisesti eliöiden tärkeimpiin tuntomerkkeihin sekä käyttäytymisen erityispiirteisiin. Lasse J. Laineen tekstiä on nautinto lukea, sillä vaikka teksti onkin toki asiallista, ei sen tarvitse tarkoittaa tylsää ja kuivaa. Lajikuvauksen ohella esitellyt eliöt on myös valokuvattu, ja noin neljänkymmenen valokuvaajan kuvitus on kautta linjan erittäin laadukasta. Lisäksi kaikkien lajien kohdalla kommentoidaan niiden tyypillisimpiä esiintymisalueita ja runsautta. Uhanalaiset ja vaarantuneet lajit on mainittu erikseen.

Vähän painavahan Suomen luonto olisi repussa kanniskeltavaksi retkillä, mutta esimerkiksi kesämökin kirjahyllyyn kirja sopii kuin nakutettuna. Ehkäpä tämän oppaan avulla ihmisten kiinnostus hienoa luontoamme kohtaan jälleen hieman kasvaa, ja samalla jatkamme työtä sen suojelemiseksi myös tuleville sukupolville. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...