Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian

Unenpäästäjä Florian

Osta kirja itsellesi

Eurooppa on menettämässä unensa. Unia voi nähdä vain unenpäästäjän avulla ja kirjan päähenkilö Florian on sellainen. Tämä on varsin radikaali idea, mutta ei oikeastaan ole kirjassa kuin jonkinlainen alkupotku ja oikeutus Florianin nostamiselle huomion keskipisteeksi. Kiinnostavampaa on Florianin tausta.

Florian on Romanian romani, joka on päätynyt Helsinkiin pakoon menneisyyttään. Unitohtorilla on värikäs tausta Ceauşescun Romaniassa ja kirja luotaa erilaisten haarautuvien elämänkohtaloiden kautta maan vaiheita ennen ja jälkeen vuoden 1989. Toinen olennainen juonne on romanien kohtalo, niin Romaniassa kuin Suomessa.

Moneen suuntaan tempoileva tarina on yhtä aikaa kertomus romanien vaiheista, kommentti maahanmuuttokeskusteluun, kovaotteinen yhteiskunnallinen dekkari ja scifistinen rakkaustarina. Sekoitus on kiehtova ja jollain oudolla tavalla myös toimiva. Unenpäästäjä Florianin tarina vetää puoleensa.

Osa kirjan vetovoimasta selittyy ainakin sillä, että olen lukenut perin vähän Romaniasta ja romaneista, ja molemmista aiheista oli mielenkiintoista lukea lisää. Unenpäästäjä Florian on mielenkiintoinen kirja epätavallisesta aiheesta.

Tarina sai jatkoa vuonna 2014 kirjassa Sotilasrajan unet.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.