Antti Nikunen: Urho on huoltomies & Onna on poliisi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Urho ja Onna ovat kaksi hassunnäköistä lasta. Vai ovatko he lapsia ollenkaan? Eivätpä taida olla, sillä hehän ovat huoltomies ja poliisi tositoimissaan, lehtipuhaltimineen, työkalupakkeineen ja työpuhelimineen, virkamerkkeineen, moottoripyörineen ja poliisikoirineen.

Urho ja Onna -kirjakaksikko on minun silmääni hiukan kyseenalainen tapaus. Graafikko Antti Nikusen hahmot ovat muodoiltaan pelkistettyjä, samoin asiat heidän ympärillään, teoksen värimaailma on räikeä. Mieleen tulevat neuvolasta lapsen ensimmäisiksi katseluharjoituksiksi saatavat kuvat. Selkeää ja pienen katseen kiinnittävää.

Teosten ”juoni” on niin ikään simppeli, toistoon perustuva. Tekstiä on vain nimeksi, mielikuvitukselle on jätetty hyvin tilaa, sanoja tästä on kuitenkin hyvä opetella. Asiat eivät ole kuitenkaan sitä, miltä ne näyttävät; mikä näyttää ihan lapiolta on lehtipuhallin, isolta kiveltä on komposti, kirjastokortilta on virkamerkki ja potkupyörältä on moottoripyörä. Sehän on selvää! Lopussa tapahtuva ”dramaattinen” käänne nivoo kokonaisuuden hienosti yhteen.

Ihan hauskat nämä Urho ja Onna -kirjat ovat, varmasti kohderyhmälleen sangen mieluisat lukukokemukset. Oma kymmenkuinen lukutoukkani on alkanut jo pikkuhiljaa saada näistä otetta, mutta uskoisin, että jo hyvinkin pian näitä voisi alkaa tarjoilla suuremmallakin menestyksellä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...