Janne Salmi: Vanha rokkistara : Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977–2014

Vanha rokkistara

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juhlavuosi, sillä The Boys täyttää tänä keväänä 50 vuotta!

Kirja on julkaisunsa ehdottomasti ansainnut, sillä sisältö on erittäin monipuolinen ja kattava. Toki siinä käydään läpi itse Jussi Raittisen uraa ja levytyksiä, hiukan sivutaan myös yksityiselämää. Pääpaino on kuitenkin suomalaisen rock-musiikin kehityksellä vuosien aikana sekä siihen vaikuttaneilla eri kokoonpanoilla ja levytyksillä. Mukana on myös yhtyeen kattava discografia sekä henkilöhakemisto, josta siitäkin löytynee pieniä yllätyksiä. Yllätyksiä kirjassa on mukana toki muutenkin.

The Boys -uran ohella Jussi Raittinen on ollut monessa mukana, soittanut kotimaisten ja ulkomaisten huippumuusikoiden kanssa, ollut mukana järjestämässä erilaisia kilpailuja ja tapahtumia sekä aktiivisesti ajanut myös keikkamuusikoiden ammatillista asemaa sekä työehtoja. Kirjaan on haastattelunsa ja mielipiteensä antanut moni yhteistyökumppani, Jussin ehkä kommentoidessa omaa osuuttaan. Mukana on aikalaishaastatteluja, paljon anekdootteja, konsertti- ja keikkatarinoita sekä hieman surullisempiakin tarinoita.

Jussista itsestään on ehkä vaikea muistaa, että hän on armoitettu tietokilpailufani sekä uskomaton sanamuunnosten harrastaja, myös impressionististen sellaisten – näistäkin löytyy esimerkkejä. Kuvitus on hyvä ja laaja, mutta tässä on sitten tämän hienon opuksen ainoa pieni miinus: kuvat ovat hyvin esillä oranssilla tai punaisella pohjalla, mutta kursivoitu pieni kuvateksti on usein lähes mahdoton lukea… Pieni vika muuten erinomaisessa kirjassa.

50 vuotta suomalaista rockia ja toimintaa musiikin ympärillä on kunnioitettava saavutus. Jussi Raittisen omaa persoonaa kirja tuo esille enemmänkin, juuri niitä piirteitä, joita kaikki eivät ehkä ole tienneet. Lastenmusiikin esittäminen ja stadin slangilla laulaminen sekä esiintyminen erilaisissa jazz-, blues- ja countrykokoonpanoissa eivät kaikille ole olleet kovin tuttuja juttuja. Eikä ehkä hänen perhe-elämänsä sekä muusikon vaimon osuus perheessä, jossa toinen lapsi on sairas. Epilogissa Jussi kirjoittaakin koskettavasti siitä, miten heidän poikansa menehtyi sydänleikkauksen jälkeen – kirjan ollessa lähes valmis. Elämässä on ollut muitakin raskaita aikoja, mutta musiikki on kantanut yli kaiken ja toivottavasti se tekee sen nytkin.

Ehdottomasti eräs parhaista suomalaisen rockin historiaan vaikuttaneista henkilökuvista.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...