Maarit Verronen: Varjonainen

Varjonainen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Odotin Maarit Verrosen uusimman olevan tulevaisuuteen sijoittuva dystopia, kuten viime aikoina, mutta Varjonainen sijoittuukin 1990-luvulle. Kirjan päähenkilö saapuu Suomeen – sattumoisin Estonian kyydissä – vailla passia, ainakaan omaa. Mitä itse tekisit vastaavassa tilanteessa? Ei nimeä, ei omaisia, ei omaisuutta, eikä muuta tulevaisuutta kuin se, jonka itsellesi otat.

Päähenkilömme on kuitenkin kykenevä ihminen ja elämä alkaa järjestyä nopeasti. Jonkinlainen majapaikka on pian selvillä, töitäkin löytyy ja sija järjestäytyneestä yhteiskunnasta.

Aivan ongelmitta sopeutuminen yhteiskuntaa ei kuitenkaan käy. Varjonainen joutuu varastamaan itselleen identiteetin saadakseen henkilöllisyyden. Identiteettivarkaus käy kätevästi, mutta tuo elämään kevyttä vaaran tuntua – aina joutuu pelkäämään, jääkö valheista kiinni.

Varjonaisen lajityyppinä on lähinnä veijariromaani, tosin genreen kuuluvaa satiiria tästä ei löydä, eikä tämä veijari pysy lain kaidalla puolella. Yhteiskunnan reunalla roikkuvan naisen tarina on kuitenkin kiehtova selviytymistarina, jossa kieputetaan turvaverkkoa valheista ja toivotaan, ettei verkko ala purkautua liian nopeasti. Kiehtova kirja!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...