John Irving: Viimeinen yö Twisted Riverillä

Viimeinen yö Twisted Riverillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Karheanhellä tarina jykevien, karskien miesten ja naisten maailmasta tukinuitossa ja metsätyömaalla Twisted Riverin varrella. Heitä ruokkii Dominick, työmaan ja sahan kokki, myöhemmin usean erinimisen ravintolan omistaja sekä pienen Dannyn yksinhuoltajaisä. Maailmassa sattuu vahinkoja ja eräänä yönä he joutuvat absurdin tragedian jälkeen mahdollisimman kauas New Hampshiresta. Kuolema on niin outo, että alueen sheriffi, kova kaveri Carl jahtaa Dominickia ja hänen poikaansa ja myöhemmin vielä Dannynkin poikaa yli kahdeksankymmentä vuotiaana eläkeläispoliisina Kanadaan.

Dominick pääsee kuitenkin karkuun parhaan ystävänsä Ketchumin avustamana ja aloittaa uuden elämän; muuttoa muuton perään, ravintolaa ravintolan jälkeen. Dominick puuhaa keittiöissään ja Ketchum jää tukkityömaalle ja huolehtii ystäviänsä sieltä käsin. Danny osoittautuu kirjallisesti lahjakkaaksi ja hänestä tuleekin myöhemmin tunnettu kirjailija.

Danny on vähällä joutua Vietnamiin, mutta pelastus saapuu erittäin yllättävältä taholta. Tosin hänestäkin tulee samalla pienen pojan isä. Äiti lähtee puolestaan toteuttamaan omaa missiotaan… Danny kirjoittaa ja rakentaa lopulta erikoisen kirjailijakammionkin itselleen, toki tietyin varusteluin.

Yhden pienperheen lähes viidenkymmenen vuoden pakomatka ja alituisen pelon varjon alla eläminen vaatii veronsa: Ketchumista nousee kirjan yllättävän vaikuttava henkilö vahvuudessaan ja kovuudessaan. Hän vaikuttaa hurjalta kaikkine aseineen, mutta asiat, jotka liittyvät Dominickiin myös pehmentävät ja paljastavat erikoisia piirteitä miehessä. Vielä iäkkäänä hän opettelee lukemaan, käyttämään puhelinta sekä faxia voidakseen olla jatkuvassa yhteydessä heihin, joita hän nimittää perheekseen – ainoaksi sellaiseksi.

Kirja on monikerroksinen, puhutteleva, sukupolvien yli virtaava tarina. Yksikään sivu tästä tiiliskivestä ei ole kuitenkaan liikaa. Irvingistä pitäville tämäkin kirja voi olla pieni yllätys, minusta kuitenkin ehdottomasti yksi hänen parhaista romaaneistaan. Kirjoittajan huumori on edelleenkin varsin tummanpuhuvaa eikä tässäkään tarinassa kaikille käy suinkaan hyvin. Irvingin tapaan kirjassa ei vältytä karhuilta, painilta, perheen kirjailijalta, lattialuukulta ja muilta jo tutuksi käyneiltä vihjauksilta. Kirjailija jaksaa aina yllättää — suosittelen kaikille, jälleen erilaista Irvingiä.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...