Pilvipeitto

Andrea Abreu: Pilvipeitto

Runoilijana aloittaneen Andrea Abreun (s. 1995) esikoisromaanin espanjankielinen nimi Panza de burro tarkoittaa aasin vatsaa. Aasinvatsa on Kanarialle tyypillinen pilvimuodostelma, joka Teneriffalla muodostuu erityisesti saaren pohjoispuolelle. Suomennoksen nimi Pilvipeite on siis aivan kelpo käännös. Teos on noussut kansainväliseksi menestykseksi,... Lue koko vinkki »
Pompeijin iloiset päivät

Juha Kulmala: Pompeijin iloiset päivät

Turkulaisen runoilijan Juha Kulmalan (s. 1962) neljäs kokoelma Pompeijin iloiset päivät tuntuu äijämäiseltä runoudelta. Siinä on rujoa karheutta, beat-runouteen viittaavaa sykettä, ehkä jotenkin yleisdarrainen vaikutelma: maailma näyttäytyy kokoelman nimen iloisten päivien sijasta sarkastisena, synkkänä ja epäreiluna vyörynä. Vyörytystä Kulmalan... Lue koko vinkki »
Synty

Johanna Laitila: Synty

Olipas herkullinen kirja! Johanna Laitilan esikoisteosta Lilium Regalea olen yrittänyt saada luettua huonolla menestyksellä jo pitkään, joten tämä toinen kirja ehti luettavaksi ensin. Takakansi kuvailee Syntyä kauniiksi ja groteskiksi ja sitäpä juuri tämä onkin koko rahan edestä. Hienosti kirjoitettua ja todella mehevän groteskia, elimellistä ja... Lue koko vinkki »

Tomi Sonster: Koska olen täydellinen

Lukijaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Kynnenmittaiset pika-artikkelit ja valmiiksi pureksittu internet-viihde heikentävät ihmismielessä orastavaa mielikuvitusta. Onneksi omia spekulointitaitoja ja tunne-elämää voi rikastuttaa Tomi Sonsterin käsittämättömillä runoilla. Koska olen täydellinen on Sonsterin kolmas runokokoelma ja todiste siitä, että ... Lue koko vinkki »
Muodonmuuttoilmoitus

Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus

Anu Kaajan esikoisteos on kummallinen kirja. Eräässä novellissa leipomon patongit raiskaavat ohikulkevan naisen, toisessa hypätään tamperelaisilta jatkoilta aikaportin kautta Aurinkokuninkaan hoviin ja kolmannessa keskustellaan enkelin kanssa ikkunanpesun lomassa. Ehdoton suosikkini on avaruusalukselle sijoittuva teksti, jossa tyttö laitattaa kylki... Lue koko vinkki »
Ihmiset alastomuudessa

Andrei Astvatsaturov: Ihmiset alastomuudessa

Venäläinen kirjallisuudenopettaja Andrei Astvatsaturov ei koskaan oikein menestynyt koulussa, eikä oikein muussakaan. Jotenkin hän kuitenkin pääsi yliopistoonkin, ja koska ei muutakaan keksinyt, jäi sinne sitten luennoimaan. Ihmiset alastomuudessa on Astvatsaturovin esikoisromaani, hilpeä ja suorasanainen omaelämäkerrallinen muistelu hänen tavallis... Lue koko vinkki »

Tommi Melender: Lohtu

Elis Mäki on tehnyt päätöksensä, lopullisen sellaisen. Jos hän ei seuraavien 365 päivän, vuoden, aikana keksi pätevää syytä jatkaa elämäänsä, hän lähtee tästä maailmasta omatoimisesti. Keinoa hän miettiikin jo valmiiksi. Vuoden aikana mies muuttaa Töölöstä lähiöön ja asettuu kasvotusten paitsi oman menneisyytensä myös raadollisen, suomalaisen lähiö... Lue koko vinkki »

Erlend Loe: Muleum

Julien perhe menehtyi lento-onnettomuudessa Afrikassa, perille pääsi vain jäähyväistekstiviesti. Nyt Julie on yksin ja itsetuhoinen, mutta varakas nuori nainen. Hänellä on upea asunto ja apunaan puolalainen Krzyzstof, joka huolehtii talosta ja viihdyttää tavallaan Julietakin. Julie kuitenkin etsii vain yhtä hyvää ja varmaa keinoa tappaa itsensä kul... Lue koko vinkki »

Francois Rabelais: Pantagruel : Dipsodien kuningas

Korkeakirjalliset klassikkoteokset voivat olla hyvinkin kiinnostavia. Munkki Rabelaisin renessanssin aikaan 1500-luvulla kirjoittama Pantagruel on oivallinen esimerkki kirjasta, jonka huumoria vuosisatojen pölykerrokset eivät ole tukehduttaneet. Pantagruel on takakansitekstin mukaan pistävää satiiria aikansa ilmiöitä ja instituutioita kohtaan — ... Lue koko vinkki »