Seksuaali- ja pariterapeutti Susanna Syld sai toteutettua pitkäaikaisen haaveensa, kun Tunneseksi-kirja ilmestyi. Kirja esittelee Syldin ajatuksia siitä, miten tunneyhteys on seksissä kaiken ytimessä ja antaa käytännöllisiä ohjeita siitä, miten tällainen yhteys saadaan rakennettua.
Haastattelin Syldiä sähköpostitse maaliskuussa 2025.


Olet työskennellyt aiheen parissa terapeuttina pitkään. Sanot kiitoksissasi, että kirjan kirjoittaminen oli vuosikymmenten mittainen unelma. Miksi aika oli juuri nyt sopiva kirjan kirjoittamiselle?
Kirjan kirjoittaminen on ollut teini-iästä saakka unelma. Monien versioiden jälkeen, se hioutui teemaltaan hyvin vahvasti intohimoastani kertovaksi, ehkä se siksi juuri nyt toteutui ja pääsin ymmärrykseni kirjoittamaan itsestäni ulos.
Millainen kirjan kirjoitusprosessi oli? Mikä siinä oli helppoa, mikä vaikeaa?
Tekstin tuottaminen, kokonaisuus ja rakenne on minulle helppoa. Todella rakastan sanoja ja niiden kanssa olemista. Vaikeaa oli rajaaminen; olen vuolas ja monisanainen, joten tiivistäminen vaati työtä.
Miten kiteyttäisit kirjasi sanoman? Mikä on ydinajatus, jonka haluat lukijoiden siitä saavan elämäänsä?
Ydinajatus on se, että myös seksuaalinen nautinto lepää tunneyhteyden sylissä.
Kuinka suuri osa vastaanotollasi käyvistä pareista kamppailee juuri tunneyhteyden puutteen kanssa?
Tavalla tai toisella jokainen terapiaparini. Tunneyhteys on niin monia tekijöitä suhteessa, että lopulta oikeastaan kaikki liittyvät siihen.
Kiintymyssuhdemalli on jo aika vanha teoria, mutta se on noussut viime vuosina Suomessa suosituksi. Sinäkin käytät sitä kirjassasi. Mikä on mielestäsi kiintymyssuhdemallin merkitys? Mitä se tuo ihmissuhteiden ja tunneyhteyden ymmärtämiseen?
On tärkeää ymmärtää omaa taustaa ja mallia, osata erottaa se omasta minuudesta. Se on ”tapaa toimia” vaikka tuntuu ominaisuudelta. Kun omaa taustaa ymmärtää, omaa tunnemaailmaa ja käytöstä oppii ymmärtämään ja avaamaan, ja se avaa reittiä taas molemmin puoliselle ymmärrykselle. Tunneyhteys toteutuu, kun ymmärrämme toisiamme.
Kirja sisältää monia harjoituksia tunneyhteyden vahvistamiseen. Onko jokin harjoitus, jota suosittelisit erityisesti pariskunnille, jotka haluavat löytää uudelleen läheisyyden?
Tietoinen 15–30 minuutin hellivä silittely, mielellään päivittäin, on hyvä lähtökohta. Läheisyys lisääntyy emotionaalista kosketusta lisäämällä.
Mitä neuvoja antaisit ihmiselle, joka haluaisi puhua kumppaninsa kanssa haluttomuudestaan, mutta pelkää toisen reaktiota?
Puhu aina itsestä lähtöisin, omista tunteista ja vältä syyttämästä.
On tärkeää sanoittaa omaa tunnetta ja saada sille ymmärrystä.
Seksin teemat ovat herkkiä lähes kaikille ja siksi niihin on suhtauduttava lempeästi.
Terapia on myös turvallinen keskustelutila.
Entä jos toinen osapuoli haluaa muutosta ja toinen osapuoli ei ole vastaanottavainen ajatukselle? Miten asiaa kannattaisi kotioloissa lähestyä, jos pariterapiaan meneminen on liian suuren kynnyksen takana?
Voi puhua omia toiveita avoimesta ja riittävän monta kertaa. Kertoa merkityksestä omaan hyvään oloon ja parisuhteessa olemiseen.
Jos toinen ei missään määrin lähde keskusteluun mukaan, kohtuullisen vähän on tehtävissä, kun pakottaakaan ei voi.
Mutta terapiaan voi ja kannattaa hakeutua yksinkin.
Kirjassasi mainitset, että suurin osa siitä, mitä olemme seksistä oppineet, ei ole totta. Mikä on mielestäsi yksi sitkeimmistä ja haitallisimmista väärinkäsityksistä seksistä?
Että seksissä olemme jotenkin jotain erilaista kuin muussa elämässä tai, että se olisi vain fyysistä himoa ja sen toteuttamista. Tunteet ovat aina mukana.
Miten mielestäsi yhteiskunnassamme suhtaudutaan seksuaalisuuteen ja tunneyhteyteen? Onko jokin muutos, jonka toivoisit tapahtuvan?
Niiden merkitystä vähätellään. Elämme järkimieltä korostavassa ja arvostavassa yhteiskunnassa ja moni kärsii siitä. Ihmisen kuuluu tuntea, näyttää tunteensa ja elää myös tunteita läpi, ei sivuuttaa, vältellä ja kovettaa itseään tunteettomaksi.
Seksin voimauttavan merkityksen ymmärrys olisi myös erityisen tärkeää.
Onko jotain, mitä haluaisit Kirjavinkkien lukijoille suositella juuri nyt?
Oma paint and party -hetki.
Ota käteesi pensseli ja mitä tahansa maalia. Laita tunnelmallista musiikkia taustalle.
Hengitä hetki. Anna pensselin tuottaa paperille sitä, mitä juuri tässä hetkessä itsestäsi ulos tulee.
Älä suorita tai kritisoi. Anna vain tulla ulos. Vapauta tunteesi kuvaksi.