Tähtivaeltaja-voittaja 1993

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1993 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Loki-Kirjojen kustantamalle Simon Ingsin romaanille Kuuma pää. Teoksen on suomentanut Ville Keynäs.

Simon Ingsin Kuuma pää (Hot Head, 1992) on poikkeuksellisen kunnianhimoinen tieteisromaani, joka yhdistää jo vakiintuneen cyberpunk-tyylilajin aivan uudella tavalla mystiikan teemoihin. Kuuma pää on myös suomennetussa tieteisromaanivalikoimassa edelläkävijä: teos, joka on peräisin aivan uudelta kirjoittajanimeltä, ja joka suomennetaan hyvin tuoreena. Kustantaja on ottanut riskin, joka palkitsee lukijan.

Kuuma pää on toisaalta hyvin nopeavauhtinen ja intensiivinen juonikertomus, mutta viihteellisyys siinä korvataan suorastaan luotaantyöntävän voimakkaalla ajankuvalla. Teos ei pyri miellyttämään lukijaa, vaan luomaan vision äärimmäisen rujosta tulevaisuudesta, jossa kaikki on epävarmaa ja haavoittuvaa, Romaanin rakenne on tehokas ja harkittu; se murtaa aikajatkumoita, limittää päähenkilön menneisyyttä ja nykyisyyttä synnyttäen aina uusia tasoja ja purevia assosiaatioita. Kirjan luoma tulevaisuudenkuva on kolmiulotteinen ja omintakeisia ideoita ryöppyävä. Ings yhdistää tekstissään hypermodernia tiedonsiirtotekniikkaa ikivanhaan korteistaennustamiseen ja limittää syrjäytyneiden ihmisluokkien kuvausta utooppisiin avaruusteknologianäkyihin. Tuloksena on älykkäästi ristiriitainen, vivahteikas ja kerroksellinen romaani, jonka pohjimmaiset teemat ovat kuitenkin klassisia: vallan ja vastuun, yksilön ja yhteiskunnan konfliktit.

Kuuma pää ansaitsee palkintonsa tinkimättömänä tieteisromaanina, joka välttää täydellisesti science fictioniin usein yhdistettävän eskapismin sudenkuopat ja onnistuu eksoottisen tulevaisuudenkuvansa kautta myös kommentoimaan suorasukaisesti nykyhetkeä.

Tähtivaeltaja-palkinnon raatiin kuuluivat Toni Jerrman, Kimmo Lehtonen, Leena Peltonen, Johanna Sinisalo.