Lautapelien historia

Ari Saastamoinen: Lautapelien historia

Harvalla ihmisten vapaa-ajan harrasteella on niin pitkä historia kuin lautapeleillä. Todisteet maailman vanhimmasta lautapelistä on löydetty sumerilaisen Urin kaupungin raunoista, ja ikää näillä kuninkaiden haudoista löydetyillä pelilaudoilla on jopa 4500 vuotta. Sumerilaiset eivät kuitenkaan olleet leikkimielisyydessään mikään poikkeus: lautapelej... Lue koko vinkki »
Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.): Muinaisen Lähi-idän imperiumit : Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Jossain vaiheessa etsin kirjastosta tietoa muinaiseen Lähi-itään liittyen, vain huomatakseni, että suomeksi aiheesta on julkaistu yllättävän vähän kirjoja. Se on sinänsä erikoista, sillä muinainen Sumer, Babylonia ja Assyria olivat paitsi historiallisesti erittäin merkittäviä suurvaltoja, niin alue tunnetaan myös kirjoitustaidon ja monien tieteiden... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Black Wave

Kim Ghattas: Black Wave

Mitä ihmettä meille oikein tapahtui? Tällä kysymyksellä libanonilainen Kim Ghattas aloittaa kirjansa Black Wave: Saudi Arabia, Iran, and the Forty-Year Rivalry That Unraveled Culture, Religion, and Collective Memory in the Middle East. Kirja käsittelee Lähi-Idän kaaottista lähihistoriaa ja uskonnollisen extremismin nousua. Toisin kuin länsimaalaise... Lue koko vinkki »

Nina Järvenkylä ja Sami Sojonen: Riivattu maa : Kertomuksia Irakin peloista, uskosta ja toivosta

Sanat 'Irak' ja 'irakilaiset' ovat pakolaiskriisin kautta tulleet suomalaisille yhä tutummiksi, vaan kuinka moni oikeasti tietää maasta tai sen kansalaisista yhtään mitään? Minkälaista on elää maassa, jossa on ollut sotia toisensa perään aina 1980-luvulta viime vuosiin asti? Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Iranin nokittelun välikädessä puristautuvat... Lue koko vinkki »
Genghis Khan and the Making of the Modern World

Jack Weatherford: Genghis Khan and the Making of the Modern World

Jack Weatherfordin Genghis Khan and the Making of the Modern World on vuonna 2004 julkaistu keskiaikaisen mongolikeisarin elämäkerta. Jack Weatherford ei vain kerro Tšingis-kaanin lähes myyttisestä elämästä, vaan myös siitä, miten hänen luomansa imperiumi muutti Euroopan ja Aasian historiat, luoden edellytykset nykyiseen globalisoituneeseen maai... Lue koko vinkki »
The Jihadis' Path to Selfdestruction

Nelly Lahoud: The Jihadis’ Path to Self-Destruction

Nelly Lahoudin The Jihadis' Path to Self-Destruction on vuonna 2010 julkaistu akateeminen tietokirja jihadistisesta ideologiasta. Lahoudin kirja pyörii kharijilaiset-teorian ympärillä. Kharijilaiset olivat puristinen muinaisislamilainen uskonsuuntaus, joka erosi valtavirtasunni-islamista melkein heti profeetta Muhammadin kuoltua, koska pitivät s... Lue koko vinkki »

Hassan Blasim: Allah99

Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim kirjoittaa siitä, mistä arabiaksi ei pitäisi kirjoittaa: jumalasta, juopottelusta ja seksistä. Pitkään poissa kotimaastaan asuneen Blasimin suhde oikeastaan kaikkeen tuntuu hankalalta. On kuin hän olisi kaikkialla vieras. Tätä vierauden tunnetta hän käsittelee monin tavoin ja tarinoin. Jopa hänen suh... Lue koko vinkki »

Sarah Glidden: Rolling Blackouts : Dispatches from Turkey, Syria and Iraq

Vuonna 2010 sarjakuvantekijä Sarah Glidden seurasi journalistiystäviään Lähi-itään tarkoituksena raportoida sekä paikallisten ihmisten tarinoita että miten journalismia ylipäätään tehdään. Matkalla tehdyistä keskusteluista ja haastatteluista syntyi kenties paras sarjakuvareportaasi mitä olen koskaan lukenut, ja se ei ole vähän sanottu se. Paikan... Lue koko vinkki »

Reima T.A. Luoto: Temppeliherrat : todellisuus ja myytit

Temppeliherroilla on eittämättä vankka sijansa länsimaisessa myyttien maailmassa. Ritarikunta on yhdistetty innokkaiden salaliittoteoreetikkojen ja romaanikirjailijoiden toimesta milloin Graalin maljaan, liitonarkkiin, Maria Magdalenan tarinaan kuin myös kertomuksiin satumaisista rikkauksista. Tarinat suuresta vauraudesta sentään pitivät paikkansa ... Lue koko vinkki »
Taksi Kurdistaniin

Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin : reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä

Aino Sutinen matkusti kolme kuukautta Lähi-idässä ja teki matkastaan sarjakuvan. Reitti oli seuraava: Turkki - Syyria - Iran - Azerbaidžan - Irak - Turkki. Sarjakuva koostuu yksittäistä tapahtumista ja kokemuksista eli on periaatteessa enemmän matkapäiväkirjan tyylinen kuin kunnollinen matkakertomus. Olisin viihtynyt tämän kanssa pidempäänkin el... Lue koko vinkki »
Mad Manners

Tuomas Milonoff ja Riku Rantala: Mad Manners : seikkailijan etiketti

Suurimmalle osalle Madventures-ohjelma on varmasti tuttu. Nyt Madventures -pojat Riku ja Tunna ovat tehneet kaikille travellereille aivan älyttömän hauskan ja monipuolisen oppaan! Ja tottakai Madventures-tyyliin! Kirja sisältää omatoimimatkailijalle tärkeää tietoa Aasiasta, Lähi-idästä, Afrikasta, Euroopasta, Kaukaasiasta, Amerikasta ja Oseanias... Lue koko vinkki »

Delphine Minoui ja Ali Nojoud: Nojoud 10 vuotta, eronnut

Pieni Nojoud on vasta kymmenvuotias, tai ainakin hän luulee niin. Äiti ei ole ihan varma laskuissaan. Hän elää normaalia köyhää maaseutuelämää Jemenissä, ison perheensä joukossa, kunnes jotakin karmeaa tapahtuu. He joutuvat muuttamaan kaupunkiin, toimeentulo heikkenee ja isä joutuu lopulta kokonaan työttömäksi. Ratkaisuna sekä perheen häpeään josta... Lue koko vinkki »