Juha Paananen: Koodauspläjäys : hauskoja päättelytehtäviä

Koodauspläjäys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ympyröi eläimet, jotka ovat ruskeita TAI osaavat lentää, yritä ymmärtää meteoriitista osuman saanutta robottia, piirrä annettujen ohjeiden mukaan ja anna symbolein ohjeita roboteille. Tätä ja paljon muuta on Koodauspläjäys, Oppi ja ilo -sarjaan lukeutuva viisikymmentä kaksipuolista tehtäväkorttia sisältävä puuhapakkaus, jonka on kehittänyt Koodikoulun “rehtori” Juha Paananen. Yhteensä se käsittää liki sata tehtävää, joiden tarkoitus on ohjata lapsen ajattelumaailmaa kohti koodausajattelua ja ohjelmoinnin alkeita. Tehtäviä tekemällä karttuvat erilaiset taidot, kuten kaavojen tunnistaminen, looginen päättely sekä ongelman purkaminen osiin ja algoritmin luominen. Tutuksi tulevat niin ikään ohjelmoinnissa käytetyt rakenteet: komentosarjat, toistorakenteet, ehtolauseet ja funktiot. Lisäksi pakkaus sisältää pienen teemaan liittyvän sanaston.

Ainakin itseni kaltaiselle koodauksesta liki mitään ymmärtämättömälle henkilölle tämä pakkaus näyttäytyi sangen toimivan oloisena kokonaisuutena. Uskon, että sen läpi pähkittyään lapsella on jo huomattavasti enemmän valmiuksia lähteä sukeltamaan syvemmälle koodauksen maailmaan. Ihan pienille puuhastelijoille tätä ei voi ehdottaa, kannessa mainittu 7-12 vuoden suositus lienee aika pitkälti paikallaan.

Siis jälleen kerran Opille ja ilolle täältä suunnalta suositus. Lisäksi huomionarvoista on sarjalle tyypilliseen tapaan se, että tehtäviä ratkotaan pyyhittävällä tussilla, jolloin niitä voi joko itse harjoitella useaan otteeseen tai antaa eteenpäin seuraavalle ratkojalle.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...