Harrastatko matkailua Lapissa? Harrastit tai et, tämä kirja kannattaa lukea, sillä tässä on monta siivua elämää, matkailua, yrittämistä, historiaa, ihmisiä, Lapin paikkoja ja vaikka mitä!
Toimittaja Markku Laukkanen on osannut tiivistäen kertoa koko Lapin matkailun historian, josta joku olisi saattanut kirjoittaa kirjasarjan ja joka olisi saattanut jäädä lukematta. Tarkoitan tällä sitä, että miten on helppolukuinen kirja, kun siihen on kerrottu kaikki, mutta kiteyttäen, jopa niin, että jokaisella aukeamalla on kuva, jopa toinenkin.
Kirjaan on haastateltu satapäinen joukko ihmisiä, jotka jollain lailla ovat olleet Lapin matkailun kanssa tekemisissä. Osa heistä on jo poistunut joukostamme, sillä kirjaa on tehty pitkään ja hartaasti.
Mukana ovat kaikki Lapin matkailukohteet. Jokaiselle löytyy se oma lempikohde tai -paikka. Harrastipa sitä matkailua tai ei, kirja kertoo niin paljon muutakin. Voisin hyvin kuvitella, että yrittäjiä kiinnostaisi, sillä Lapin yrittäjillä on ollut sisua ja sinnikkyyttä. Mikään ei ole ollut helppoa, vaan se palava into ja yrittämisen palo on ajanut siihen, minkä tuloksista turistit ovat saaneet nauttia.
Kirjan alku on sitä varhaista historiaa, kun Lappi oli ”tutkimusmatkailijoiden pohjoinen utopia”. Sitten kun oli ne kotimajoitukset, jolloin isäntäväki majoitti kotiinsa ”turisteja” ja nukkuivat sitten itse missä milloinkin. Eivätkä kehdanneet vierailta maksua kahvista pyytää. Siitä sitten sujuvasti edetään kohde kohteelta ja millaisista lähtökohdista mikäkin paikka on alkunsa saanut.
Pidin tavattomasti tästä kirjasta, vaikka en ole Lapin matkailija siinä suhteessa, kuinka se ajatellaan, koska en hiihdä tai laskettele, mutta olenpa kuitenkin jossain päin siellä käynyt. Niistä paikoista kerrotut jutut luin eritoten suurella mielenkiinnolla.
Jotenkin voisin vaan kuvitella, että tämä kirja olisi menestys niissä kohteissa, joista tämä kirja kertoo. Vielä kun se olisi käännetty englanniksi, niin ne ”turretkin” saattaisivat sen hankkia.