Jorma Ollila ja Harri Saukkomaa: Mahdoton menestys : kasvun paikkana Nokia

Mahdoton menestys

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mahdoton menestys ei ole varsinaisesti Jorma Ollilan elämäkerta eivätkä muistelmat. Ollilan tarkoituksena on ollut kertoa lähemmin Nokian menestystarinasta sekä ihmisistä kaiken takana ja lopulta tarinan odottamattomasta katkeamisesta. Silti kirja ei voi olla sivuamatta myös Ollilan varhaisvaiheita ja taustaa.

Ollila kertoo lyhyesti synnyinseudustaan Etelä-Pohjanmaasta sekä varhaisvuosistaan. Hän päätyi jo nuorena ensimmäisen kerran opiskelemaan ulkomaille eli vuodeksi Atlantic Collegeen Walesiin. Tämä oli varmasti hyvää pohjaa jatkolle. Miehestä piti tulla insinööri, fyysikko tai taloustieteiden professori. Opiskelijapolitiikka vei kuitenkin runsaasti aikaa opintojen alkuvaiheessa ja sitten mukaan kuvaan tuli vaimo – oli mietittävä jotakin pysyvämpää. Siirtyminen opiskelemaan Englantiin oli viisas ratkaisu tuolloisessa Suomessa myös perheen takia. Kun hänelle tarjottiin odottamatta paikkaa Citibankissa sekä sen räätälöimää sisäistä koulutusta, toi talous- ja yrityselämä miehen takaisin Suomeen.

Kun Ollilalle tarjottiin pestiä Nokialla, hän ei todellakaan ollut aivan selvillä tulevista vaiheista. Hän aloitti rahoitusjohtajana erittäin mielenkiintoisessa taloudellisessa tilanteessa. Kirja kertoo lähemmin Nokian vaikuttajahahmoista sekä ihmisinä että työtovereina. Lisäksi käydään läpi Nokian toimintojen eri osien myynti muualle ja lopettaminen sekä selkeä keskittyminen pääasiaan; matkapuhelimiin ja tietoverkkoihin. Tässä mies pisti kaikkensa peliin ja pelasti lopulta koko yrityksen ja sai sen toimimaan täysin eri tavalla kuin aikaisemmin.

Nokian menestystarina ei lopulta kestänyt kovin kauan – ehkä se vain tuntuu siltä. Vuosissa katsoen aikaa meni vain hetki, mutta paljon ja monenlaista ehti tapahtua talon sisällä, organisaatiossa sekä eri toiminnoissa. Ollila päätti lopulta itse vetäytyä pääjohtajan tehtävistä vuonna 2006, mutta hän jatkoi edelleen yhtiön hallituksessa. Hän oli mukana uhkien tihentyessä ja lopulta tilanteessa vuonna 2010, jolloin Stephen Elop valittiin uudeksi toimitusjohtajaksi.

Mahdoton menestys on mielenkiintoinen selvitys Ollilan taustoista ennen Nokiaa ja tämä osuus viekin ehkä noin puolet kirjasta, sisältäen jo mainitut varhaisvuodet ja opiskeluajan. Puolet kirjasta kertoo Nokiasta ja hänen tehtävistään siellä. Osuus on erittäin mielenkiintoinen ja sitä kannattaa lukea oikein, sillä Ollilalla on paljon sanottavaa myös johtamisteorioista, henkilöstöhallinnosta, organisaatiorakenteista ja muustakin, joka liittyy myös Nokian kehittämiseen sellaiseksi kuin yritys parhaimmillaan oli äärimmäisen sitoutuneine työntekijöineen sekä innovatiivisine tuotteineen.

Selkeää ja tiivistä kirjaa voi huoletta suositella jokaiselle talouselämän vaikuttajista kiinnostuneille, mutta myös elämäkertojen ystäville ja mikä ettei myös teoreettisesti asiasta innostuneille. Aivan varmasti tällä kirjalla on juuri nyt sosiaalinen tilaus ja uskonkin sen kuluvan monen lukijan käsissä.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...