Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Perno Mega City

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Hanna kasvaa työläisperheessä Pernossa, Turun lähiössä. Perno Mega City kuvaa tytön kasvukertomusta varhaislapsuudesta teini-ikään köyhyyden ja huono-osaisuuden keskellä. Elämään kasautuu kaikenlaista vastoinkäymistä, joista vähäisimpiä eivät ole äidin mielenterveysongelmat ja myöhemmin isän vakava sairastuminen.

Hanna on saman ikäinen kuin minä – tunnistan ympäriltä 1980- ja 1990-luvun puitteet. Muuten tämä ei ole minun tarinani ja hyvä niin – kyllähän jonkun aivan toisenlaisen ihmisen tarinasta saa paljon enemmän irti. Keskiluokkaiset miehet ovat muutenkin olleet ihan riittävästi äänessä: on virkistävää kuulla muitakin ääniä ja lukea tyttöjen kasvukertomuksia.

Kirja valottaa yhteiskuntaluokan merkitystä monelta kantilta. Äiti lannistaa tytärtään jatkuvasti: koko ajan pitää muistaa, että ei ole missään tapauksessa parempi kuin kukaan muu. Tämä “sinä et ole mitään”-ajattelu periytyy äidin lapsuudenperheestä, jossa vallitsi sama ajattelutapa. Siinä missä keskiluokkaiselle ihmiselle elämä on projekteja, etenemistä ja asioihin vaikuttamista, Hannan perheessä asiat junnaavat paikoillaan, omia etuja ei puolusteta, vältellään. Kun naapuri yrittää tulla kirveellä ovesta läpi, rangaistusta ei vaadita, koska mitä se nyt hyödyttää, voi tulla kalliiksi, ei kannata haastaa riitaa.

Perno Mega City on tragikoominen tarina. Siinä on niin hulluja juttuja, ettei niille oikein voi kuin nauraa, mutta samalla tarinan pohjavire on kovin surullinen, kaikessa siinä toivottomuudessa ja näköalattomuudessa, joka Hannan perheen elämään liittyy.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...