Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjoittajan esikoisteos, joka sisältää kahdeksan melkoisen absurdia tarinaa. Kaikki kertovat eri tavoin äideistä, äideistä ja tyttäristä sekä heidän suhteistaan. Kaikki – siis ainakin vähän erikoisemmat – äitityypit ovat tässä erittäin hyvin edustettuna. Mustaa huumoria riittää ja viimeinen tarina kokoaa lopulta kaikki äidit yhteen…

Novellit ovat taitavia, kielenkäyttö on hulvatonta ja hauskaa, eikä aina ole selvillä, missä oikein mennään ja kumpi on äiti, kumpi tytär. Roolit saattavat yllättäen kääntyä toisinpäin ja lukija saa nauttia odottamattomista miellejohtumista, erikoisista katoamistempuista, mehevistä orgioista sekä tietenkin itse pölynimurikauppiaan tarinasta. Tai siis sen äidin tarinasta, joka karkasi pölynimurikauppiaan mukaan. Vai onko se sittenkin tyttären tarina?

Omat suosikkini tarinoista olivat Side, jossa nuori tyttö kohtaa aikuisuuden ja putkimies ratkaisee kesähuvilan kaikki ongelmat, myös tytön suurimman murheen. Toinen ehdottomasti mainittava on Pallo-Hoover, joka nimenkin mukaisesti liittyy juuri pölynimurikauppiaaseen; loppuratkaisu on niin tragikoominen, ettei tiedä nauraako vaiko itkeä.

Mielestäni erittäin laadukasta, hauskaa, kyseenalaistavaa kerrontaa perhepiiristä. Äiti sekä äitiys on usein ollut aihe, joka on kohotettu jalustalle tai jota on voinut moittia. Kukaan ei varmasti ole aikaisemmin kirjoittanut tällaista kokoelmaa, se on varma. Äidit voivat jättää lapsensa jo synnytyslaitokselle, karata kotoa tai vain elää omaa elämäänsä perheen eläessä omaansa. Äideillä voi myös olla vilkasta seksuaalielämää sekä ihan omia tarpeita, eikö olekin hämmentävää? Kirjoittaja kyseenalaistaa perinteiset äidin ja tyttären roolit perheessä pitäen samalla hauskaa uusien asetelmien tulvahtaessa esiin.

Suosittelen kaikille absurdeista tarinoista ja mustasta huumorista pitäville, jotka eivät vierasta tai paheksu pientä pilkantekoa tietyistä instituutioista.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä kirja yllätti minut. Ensinnäkään en ollut etukäteen tietoinen, että kyse on novellikirjasta ja sisältö oli ihan jotain muuta kuin odotin.
    Välillä oli hämmentävä olo, välillä hieman sekva olo tätä lukiessa, mutta kaikkinensa suorapuheisuudellaan hyvinkin virkistävä poikkeus viimeaikoina lukemieni kirjojen joukossa.
    Suosittelen miehille äitien ja tyttärien maailmaan tututstumista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...