Lisa See: Shanghain tytöt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Shanghai, Kiinan Pariisi, vuonna 1937. Varakkaan kiinalaisperheen kauniit, nuoret sisarukset Pearl ja May viettävät mukavaa seurapiirielämää. Seurustelevat toisten kaltaistensa kanssa sekä pukeutuvat parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kunnes eräänä päivänä isä ilmoittaa, että heidät on naitettu — järjestetyt avioliitot ovat tavallisia. Vanhempienkin avioliitto oli järjestetty. Tytöt eivät aio tähän suostua. Selviää kuitenkin, että isä on myynyt heidät, pelivelkojensa vastineeksi. He eivät olekaan enää pitkään aikaan olleet rikkaita, tuntuu kuin heitä olisi huijattu pahemman kerran. Onneksi he kuitenkin tulisivat pääsemään tällä tavalla Amerikkaan.

Kun häät on pidetty ja liput laivaan järjestetty, alkavat myös levottomuudet maassa. Japanilaiset hyökkäävät, isä menehtyy, tytöt ja äiti lähtevät pakomatkalle päästäkseen laivaan ja pois maasta mahdollisimman pian. Matka on katkera ja vaarallinen kaikille. Sen aikana tapahtuu paljon sellaista, joka muuttaa sisarusten elämän loppuiäksi. Kun he lopulta pääsevät unelmiensa maahan, he joutuvatkin maahantuloleirille ja tutkittavaksi avioliiton laillisuudesta. Salaisuuksia edelleen, ne on pidettävä!

Useiden leirillä vietettyjen kuukausien jälkeen sisaruksen pääsevät lopulta perheenlisäyksen kanssa asettumaan Los Angelesin Chinatowniin, tuolloiseen lavastekaupunkiin, missä mikään ei todella muistuta heidän muistamaansa kansainvälistä Kiinaa, jossa he elivät ja nauttivat elämästään. Nyt elämästä tulee ainakin Pearlille kovaa ja rankkaa työtä. May taas ahkeroi tiensä elokuvamaailmaan, vaikka pieniinkin hommiin ja joukkokohtauksiin. Kova kuri, vanhempien henkilöiden kunnioittaminen sekä muut perinteet ovat voimissaan ja siihen on tyttöjenkin taivuttava. Nöyrryttävä, vaikka välillä se on vaikeaa. Tytär Joy on kuitenkin ilo sekä äidille että tädille. Vaikka hän on tyttö, on hän kuitenkin suvun ainut Amerikan kansalaisuuden jo syntyessään saanut lapsi. Tämä jos mikä on tärkeää niinä päivinä!

Kun maailma muuttuu, muuttuu myös Kiina. Joy on jo opiskelemassa, kun Mao astuu valtaan ja aloittaa kulttuurivallankumouksen ensimmäiset askeleet. Samalla myös Amerikassa CIA:n agentit alkavat kuljeskella Chinatownissa etsimässä kommunistisia mielipiteitä tai vähänkään Kiinan hallinnolle myötämielisiä kiinalaisia. Ei väliä siitä, kuinka kauan he ovat maassa olleet. Kaikkia tutkitaan huolella, monet hävittävät vanhoja muistojaan, lehtiä, kuvia, maalauksia – kaikkea, mikä voisi tuottaa heille tai perheille hankaluuksia.

Pearlille ja Maylle yllätyksenä tulee Joyn vakaumus. Hän on opiskellessaan liittynyt mukaan siskosten kristillisenä pitämään järjestöön, joka ilmeisesti toimiikin kommunismin myönteisenä keskustelupiirinä. Joy on ilmoittanut jo seurustelevansa ja lähtevänsä vaikka poikaystävänsä kanssa Kiinaan seuraamaan Maon ajatuksia tai ainakin käymään isoisänsä kotikylässä nähdäkseen, mitä siellä on tapahtunut. Eräänä päivänä Joy onkin poissa ja toinen sisaruksista lähtee synnyinmaahansa —täynnä muistoja, ajatuksia ja toiveita, mutta erittäin huolestuneena tilanteesta.

Kirja perustuu tekijän mukaan osittain tositapahtumiin sekä historiallisiin totuuksiin, mitä ei ole syytä epäillä. Kerronta on sujuvaa, tapahtumat — ne rumat ja inhottavatkin — soljuvat läpi sujuvasti. Hyvää viihdekirjallisuutta, joka sijoittuu vuosien 1937–1957 väliseen aikaan sekä Kiinassa että Amerikassa. Tapojen muuttuminen, poliittiset mullistukset, jopa pukeutuminen ja naisten asema on tuona aikana muuttunut paljon perikiinalaisessakin perheyhteisössä. Suosittelen lukijalle, joka haluaa myös vähän faktaa suhteellisen laadukkaan viihteen lisäksi. Tämä tarjoaa näitä molempia luistavan kerronnan muodossa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 299 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...