Älykkyysloukku

David Robson: Älykkyysloukku : Miksi teemme tyhmiä virheitä ja miten tehdä parempia päätöksiä

Kun psykologi Lewis Terman teki 20-luvulla tutkimuksiaan "termiittien", eli äärimmäisen lahjakkaiden lasten parissa, hän oli aivan vakuuttunut siitä, ettei mikään ole yksilössä niin tärkeää kuin hänen älykkyysosamääränsä. Vaikka Termanin lapsikokeet eivät lopulta olleet ihan sellainen menestys kuin Terman olisi kuvitellut, saivat tutkimusten tuloks... Lue koko vinkki »
Millaista on olla kissa?

Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa?

Eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta on kirjoittanut alastaan jo lukuisia kirjoja, kuten erinomaiset Millaista on olla eläin? ja Eläin ja ihminen : mikä meitä yhdistää?. Nyt keväällä Telkänrannalta on tullut kolme lemmikkeihin keskittyvää kirjaa, joista Millaista on olla kissa? osuu omiin tarpeisiini parhaiten. Kirjan alussa T... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »
Mitä eläimet miettivät

Kai Vainionmäki: Mitä eläimet miettivät

Lastenkirjoja voi aikuinenkin lukea, ei vain ääneen lapselleen vaan myös hiljaa itselleen. Niin toivoisin tapahtuvan Kai Vainiomäen kirjalle Mitä eläimet miettivät. Tästä lämminhenkisestä lastenkirjasta voi aikuinenkin oppia uutta eläinten älykkyydestä ja inhimillisyydestä. Tai se saattaa saada jopa havahtumaan, miten itse ajattelee, mitä haluaa. T... Lue koko vinkki »

Eva Meijer: Animal Languages

Ovatko ihmiset ainoa laji, jolla on kieli, on kysymys, jota on etologian piirissä pohdittu jo hyvän aikaa. Sanotaan se heti, että Eva Meijerin Animal Languages ei pyri antamaan tähän kysymykseen mitään yksiselitteistä vastausta, mutta kirja kuitenkin osoittaa, että kysymys ei ole lainkaan niin hullu kuin voisi ensi alkuun kuvitella. Mitä enemmän e... Lue koko vinkki »

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen: Kasvien salainen elämä

Viime vuosina on ilmestynyt paljon kirjoja liittyen eläinten älykkyyteen (ja miten olemme aliarvioineet sitä), joten oli kai odotettavissa, että ennen pitkää kasveista ilmestyy vastaava kirja. Tosin ajatus kasvien jonkinlaisesta älykkyydestä tuntuu kieltämättä hassulta, eihän kasveilla todistettavasti ole aivoja eikä keskushermostoa. Mistä siis on ... Lue koko vinkki »
Ainutlaatuiset aivot

Kaja Nordengen: Ainutlaatuiset aivot

Aivot ovat ihmisen kiinnostavin elin, sillä ne tekevät meistä sen, kuka me olemme. Mutta miten aivot tarkalleen ottaen toimivat? Aivojen toiminnassa on edelleen paljon kaikkea salaperäistä ja tieteellekin tuntematonta, mutta Ainutlaatuiset aivot antaa hyvän katsauksen tietämyksen nykytilaan. Kirjan kirjoittanut norjalainen lääkäri ja aivotutkija... Lue koko vinkki »

Jennifer Ackerman: Viisaat linnut

Ei se koko, vaan rakenne – lintujen aivot hämmästyttävät tiivistetyllä kapasiteetillaan. Halventava linnunaivoiseksi nimittely ei voisi enempää metsään mennä. Onhan kyseessä suuri evolutiivinen menestystarina, kun dinosauruksista polveutuvat linnut ilahduttavat meitä laulullaan kauniina kesäpäivänä. Lintujen toiminta ei perustu pelkkään vaistonv... Lue koko vinkki »
Ella ja kaverit liemessä

Timo Parvela: Ella ja kaverit liemessä

Ellan ja kaverien opettaja kärsii vatsavaivoista, joita opettajan vaimo hoitaa erikoispirtelöllä. Opettaja ei pirtelöstä kuitenkaan piittaa, vaan juottaa sen oppilailleen. Pirtelöllä on yllättävä vaikutus: se tekee lapsista neroja. Opettaja tietysti riemastuu huomatessaan kasvattiensa olevan huippuälykkäitä, varsinkaan kun ei itse ymmärrä pirtel... Lue koko vinkki »
Ihmeellinen mieli

Kristine Barnett: Ihmeellinen mieli : poikani tarina

Poikani tarina on alaotsikkona autistisen pojan tositarinassa, jossa äiti käy läpi tuskat ja vaikeudet ja ennen kaikkea taistelun valmiita jäykkiä amerikkalaisia kasvatus- ja kouluraameja vastaan. Ilman äidin taistelua Jack Barnett istuisi edelleen valtavaa älykapasiteettia käyttämättä syrjäänvetäytyvänä erityisoppilaana peruskoulussa. Nyt kirjan l... Lue koko vinkki »
Schroder

Amity Gaige: Schroder

Eric Kennedy aloittaa kipeän tilityksensä istuessaan tutkintavankeudessa odottamassa oikeuskäsittelyä useampaan syytteeseen. Mihin kaikkiin, se ei ole vielä tiedossa. Mahdollista on, että häntä syytetään ihmisryöstöstä, kidnappauksesta, lapsen heitteillejätöstä sekä väärästä henkilöllisyydestä... Hän kirjoittaa tämän selvityksensä tuodakseen esille... Lue koko vinkki »

Paul Davies: Kolkko hiljaisuus : Maanulkoista älyä etsimässä

SETI-projekti on etsinyt maanulkoista älyä noin 50 vuoden ajan ja tähän asti vastauksena on ollut vääriä hälytyksiä lukuunottamatta kolkko hiljaisuus. Olemmeko etsineet oikeasta paikasta oikealla tavalla? Kirjan kirjoittaja Paul Davies on palkittu fyysikko, joka toimii puheenjohtajana SETIn työryhmässä, joka pohtii mitä tehtäisiin, jos avar... Lue koko vinkki »

Eila Tölli-Kalinina: Töllin tyttö

Eila Tölli oli lapsi, kun hänen isänsä lähti hiihtäen rajan yli Neuvostoliittoon 1932. Mattia ammuttiin, perään lähetettiin koirakin, mutta miehen matka jatkui. Hän asettui aloilleen, löysi töitä ja asunnon – kohta Nivalassa odottanut perhe muutti hänen perässään. Lapsuus Neuvostoliitossa ei ehkä ollut sen kummempaa kuin lapsuus köyhässä perheessä ... Lue koko vinkki »
Kuoleman kasvot

Anne Holt: Kuoleman kasvot

Kirjailijan kaksi ensimmäistä Hanne Wilhelmsen -dekkaria on nyt sidottu yksiin kansiin eli Sokea jumalatar ja Vereen kirjoitettu. Sokea jumalatar antaa ensinnäkin melko perusteellisen kuvan päähenkilöstä eli nuoresta ylikonstaapelista, joka rakastaa vaaleanpunaista Harrikkaansa. Hän on älykäs, kova ja uskaltaa kohdata rankkojakin asioita. Hänell... Lue koko vinkki »

Delphine de Vigan: No ja minä

Lou on huomattavasti ikäisiään älykkäämpi 13-vuotias, sen sijaan sosiaalisesti hän ei oikein tule toimeen ja onkin kehittänyt erilaisia selviytymiskeinoja itselleen. Hypättyään parin luokan yli, hän on jatkuvasti itseään vanhempien seurassa eikä tunne oloaan kotoisaksi. Hän kärsii myös esiintymiskammosta ja ottaa – itse asiassa täysin vahingossa – ... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Steve Jobs

Steve Jobs syntyi abortteihin erikoistuneen lääkärin klinikalla San Franciscossa 24.2.1955. Hänen vanhempansa olivat päättäneet antaa lapsen adoptoitavaksi, yhdellä ehdolla: adoptiovanhemmilla piti olla yliopistotutkinto. Sitä ei automekaanikko Paul ja kirjanpitäjä Clara Jobsilla ollut. He saivat pojan vasta sitouduttuaan kirjallisesti kustantamaan... Lue koko vinkki »