Ylioppilaskoti

Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti

Olen lukenut tämän kirjan joskus hyvin nuorena, koska se Alba de Céspedesin Kielletyn päiväkirjan lailla asusti lapsuudenkotini melko suppeassa kirjahyllyssä. Lukukokemuksesta ei ole kuitenkaan jäänyt oikeastaan mitään muistoa, se on sulautunut tuohon aikaan ahmimieni kirjojen vuolaaseen virtaan. Aloitin siis Ylioppilaskotiin tutustumisen ihan noll... Lue koko vinkki »
Murhan alkusointu

Louise Penny: Murhan alkusointu

Armand Gamache tutkii jälleen. Sarjan kahdeksas osa, Murhan alkusointu, on vaihtelua tavanomaisille kuvioille. Three Pinesin pikkukylässä ei vierailla tällä kertaa laisinkaan, eikä sarjan tavanomaisesta henkilögalleriasta tavata Gamachen lisäksi kuin tämän kakkosmies Jean-Guy Beauvoir. Vaikuttaisi siltä, että Beauvoirin vaikeaksi äitynyt tilanne on... Lue koko vinkki »
Mestarinna

Lauren Groff: Mestarinna

Marie de France (fl. 1160–1215) oli runoilija, joka syntyi nykyisen Ranskan alueella ja eli Englannissa 1100-luvun loppupuolella. Hänen elämästään ei tiedetä juuri mitään, mutta tutkijat pitävät häntä yhtenä ensimmäisistä ranskankielisistä naisrunoilijoista. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että Marie de France oli Shaftesburyn luostarin abbedissa ... Lue koko vinkki »
Pää pilvissä, kiviä kengässä

Annina Holmberg ja Johannes Lahtela: Pää pilvissä, kiviä kengissä : Pyhiinvaelluksia saunoista luostareihin

Pyhiinvaellus herättää vahvoja mielikuvia pyhistä paikoista ja siihen liittyy myös kulkemisen vaivaa ja haastetta. Itse matkanteko on vähintäänkin yhtä merkityksellistä kuin perille pääsy. Vaelluksella on tärkeä määränpäänsä, mutta matkaa tehdään myös syvyyssuunnassa, omaan sisimpään. Niinpä Santiago de Compostelan vaellusreitin kuvaukset mielessän... Lue koko vinkki »
Hengittämisen taito

Joel Haahtela: Hengittämisen taito

Heti alkuun tunnustan, että olen Joel Haahtela -fani. Elenan (Otava 2003) luin hänen kirjoistaan ensimmäisenä 2006 ja jäin samoin tein koukkuun. Haahtelat on sen jälkeen tullut luettua. Ihailen hänen taitoaan sanoa niin vähillä sanoilla niin paljon. Taitoa maalata muutamilla virkkeillä lukijan silmien eteen tarinan tapahtumat ja maisemat. Taitoa ke... Lue koko vinkki »
Pyörävaras

Tiina Poutanen: Pyörävaras

"Aiotko panna tyttöystävääni, onko isäsi muumio? Viihdytkö nunnaluostarissa? Oletko valmis jättämään jalkapuolen ystäväsi heitteille kadonneeseen maailmaan, onko sinulla minkäänlaista moraalia?" Eiköhän tuo sitaatti kirjan loppupuolelta antane aika kuvaavan kuvan kuvataiteilija, runoilija Tiina Poutasen sanoiksi, romaaniksi, muutetuista kuvista.... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Tallinnan liepeille rakennetaan birgittalaissääntökunnan luostaria, paikallisten suussa Piritaa. Eletään kevättalvea 1431, ja luostarin vihkiminen lähestyy. Tallinnan raadinapteekkari Melchior kutsutaan luostariin viisaiden miesten kokoukseen ottamaan selkoa siitä, onko nuori nunna menettänyt järkensä, vai miksi hän ei enää pysty puhumaan selkeitä ... Lue koko vinkki »

Alexander Norman: The Dalai Lama : The Biography

Dalai Lama on kaikkien tuntema mies, mutta kuuluisuudestaan huolimatta kuinka moni oikeastaan tietää Tenzin Gyatson, syntyjään Lhamo Dhondrubin elämästä yhtään mitään? Alexander Norman myös arvelee, että se mitä Dalai Lamasta yleensä "tiedetään", on sekin enimmäkseen väärin ymmärrettyä. Dalai Lamaa esimerkiksi usein pidetään uskonnollisena joht... Lue koko vinkki »

Elina Kahla: Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Petsamo kuului Suomelle vuodesta 1920 aina vuoteen 1944 asti. Petsamon myötä Suomi sai kaivatun yhteyden Jäämerelle, mutta tulipa kyytipoikana myös jotain, mitä ei oikein taidettu kaivata. 1500-luvulla perustettu maailman pohjoisin ortodoksiluostari edusti Suomen syliin tipahtanutta kiusallista kulttuuripiirien törmäystä. Tämä vaikea suhtautuminen ... Lue koko vinkki »

Eira Mollberg: Villahousuhäpeä

Kuusivuotiaana Eira Mollberg pääsee unelmareissulle Fazerin karkkitehtaalle – ja perillä huomaa lähtöhuumassaan unohtaneensa pukea villahousujen päälle hameen. Mikä häpeä! Vuosikymmeniä myöhemmin elämän vastoinkäymiset suistavat hänet juomaan ja vanha vaiva, villahousuhäpeä, roikkuu yhä tiukasti takinliepeessä. "Tekstisi on ala-arvoista. Kuinka si... Lue koko vinkki »

Joel Haahtela: Adèlen kysymys

Käsissäni oli ihana, pieni kirja, mutta miten suuria ajatuksia ja kauniita sanoja! Mies lähtee Pyreneille, luostariin tutkimaan pyhimystä nimeltä Adèle. Pyhä Adèle putosi 900 vuotta sitten jyrkänteeltä ja julistettiin sittemmin pyhimykseksi. Mitä Adèlelle oikein tapahtui, siitä mies haluaa ottaa selkoa. Luin niin innoissani, että olin ihan varma... Lue koko vinkki »

C. J. Sansom: Luostarin varjot

Eletään vuotta 1537. Anne Boleyn on mestattu, uskonpuhdistus on valloillaan ja Thomas Cromwellin valta hovissa kasvaa. Luostarissa Scarnseassa on tapahtunut murha ja pyhäinhäväistys. Cromwell lähettää luottohenkilön, Matthew Shardlaken, kumppaneineen selvittämään tapausta nopeasti ja hienotunteisesti. Historia herää henkiin Sansomin kynästä. Henry... Lue koko vinkki »
Valamon ystäviä

Metropoliitta Panteleimon: Valamon ystäviä

Valamon ystäviä on tässä kirjassa kaksitoista. Metropoliitta Panteleimon on esitellyt heidät meille tässä kauniissa pikkukirjassa. Pääosin heidät on kerrottu kirjeenvaihdon myötä. Silloin aikoinaan, kun osattiin vielä kirjeitä kirjoitella. Muutamalla sanalla esittelen heidät: Isä Lauri – Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra. Hänen ... Lue koko vinkki »
Maresi

Maria Turtschaninoff: Maresi : Punaisen luostarin kronikoita

Maresi on Punaisen luostarin noviisi. Luostari on pienellä saarella, jonne miehillä ei ole asiaa. Eräänä päivänä saarelle saapuu nuori tyttö, Jai. Maresi ystävystyy hiljakseen Jain kanssa ja selviää, että Jai pakenee isänsä raivoa. Niinpä kun eräänä päivänä horisonttiin ilmestyy suuri purjelaiva, joka ei näytä tavanomaisilta kalastus- tai kauppa... Lue koko vinkki »
Harrasta viiniä

Jaakko Heinimäki: Harrasta viiniä

Viininviljely on ollut yksi perinteisistä luostaritöistä monissa eurooppalaisissa luostarisääntökunnissa. Niinpä kristillinen perinne näkyy myös viinikulttuurissa ja sen historiassa. Jaakko Heinimäen Harrasta viiniä on kirja kristillisistä legendoista, historiasta ja pyhimyksistä sekä tietenkin viinistä, viinistä ja viinistä. Heinimäki esittelee... Lue koko vinkki »
Siipiä vaille enkeli

Hellevi Salminen: Siipiä vaille enkeli

Siipiä vaille enkeli on nuortenkirja, joka on jatkoa Niin mieletön ikävä -kirjalle. Parikymppinen Katja on jättänyt opiskelut taakseen ja lähtenyt Lintulan luostariin nunnakokelaaksi. Menneisyys ja elämä luostarin ulkopuolella mietityttävät, vaikka hän ei toisaalta kaipaa sieltä poiskaan. Hän saa myös huomata, että kaikki nunnat eivät ole pyhimy... Lue koko vinkki »

Merja Jalo: Luostarin aaveet

Kirja Luostarin aaveet on Nummelan ponitalli -hevoskirjasarjan 72. osa. Pojat ovat löytäneet vanhan metallinpaljastimen ja lähtevät etsimään tallin lähellä olevilta luostarin raunioilta kadoksissa olevaa aarretta. Hevoset ovat silti edelleen kirjassa mukana. Nyt ehditään vaihteeksi pitää myös ihan tavallista ratsastustuntia ja sitä ei kaikissa sarj... Lue koko vinkki »

Yangzom Brauen: Tiibetin tyttäret

Kolme naista, kolme sukupolvea, aikaa lähes sata vuotta! Kirja kertoo kolmesta vahvasta naisesta, jotka kohtaloaan uhmaten ovat taistelleet tiibetiläisen kotimaansa puolesta. Tämä tositarina alkaa Tiibetissä, kirjoittajan isoäidin lapsuudesta. Lapsesta asti Mola on tiennyt, että hän haluaa nunnaksi. Maallinen elämä on hänelle vähemmän tärkeää. Vanh... Lue koko vinkki »

Danielle Trussoni: Enkelioppi

Kirjavinkkiä aloitetaan harvemmin lopusta, mutta nyt teen niin. Lukiessa meinasin jo harmitella, että onko muuten hyvässä kirjassa liian ennalta arvattava loppu. Onneksi Trussoni yllätti minut ja viimeiset sivut nostivat teoksen hyvästä loistavaksi. Enkeliopissa on hieman samaa henkeä kuin Umberto Econ Ruusun nimessä, eikä se ole ollenkaan huono... Lue koko vinkki »