Jarl Hellemann -voittaja 2021

Mitä liekit meiltä veivät

Jarl Hellemann -palkintoraati on valinnut vuoden 2021 parhaaksi käännös­kirjaksi Mariana Enriquezin teoksen Mitä liekit meiltä veivät (Las cosas que perdimos en el fuego, 2016). Teoksen on julkaissut WSOY. Suomentaja Sari Selan­derille myönnettävän palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Argentiinalaisen Mariana Enriquezin Mitä liekit meiltä veivät on monivivah­teinen novellikokoelma, joka muokkaa novellia lajina: novellit päättyvät yhtäkkiä, näennäisesti kesken, mikä pitää lukijan valppaana. Voi vaikuttaa siltä, että liekit veivät kertojilta kyvyn sommitella kokonaisia kertomuksia, mutta vaikutelma kumoutuu, kun havahtuu siihen, miten taidokkaasti ne on rakennettu. Auki jäävät novellit kaikuvat ja elävät lukijan mielessä.

Kokoelma ammentaa gotiikan, kauhun ja maagisen realismin perinteistä. Henkilöinä on levottomia nuoria, rikollisia, korruptoituneita poliiseja, noitia. Kokoelma vie lukijan keskelle argentiinalaisten naisten väkivaltaista elämää, joka saa yllättäviä ja kauheita käänteitä. Käänteet ovat brutaaleja ja luotaan­työntäviä, mutta myös kiehtovan outoja — ne koettelevat todellisuuden ja kuvitelman rajoja. Todellisuuden häilyvyys saa tapahtumat näyttämään vink­sahtaneilta tai hulluudessaan terveiltä reaktioilta yhteiskunnan räikeään epäoikeudenmukaisuuteen ja välinpitämättömyyteen. Monet kokoelman novelleista ovat saaneet alkunsa tositapahtumista.

Enriquezin teksti on mestarillisen moniaistista, suurkaupunkien äänet ja melut pauhaavat korvissa, tuoksut, hajut ja löyhkät täyttävät nenän ja kädet tahmaan­tuvat ruoasta tai likaisista lapsista. Aistivaikutelmat vahvistavat selittämättömiä ja järjenvastaisia tapahtumia ja korostavat niiden omalaatuista mielekkyyttä.

Sari Selanderin käännös tavoittaa oivallisesti novellien yhtäaikaisen inten­siivisyyden ja herkkyyden. Käännös tuo esiin puheen eri rekisterit, tekstin moniaistisuuden ja tavoittaa hienosti sieltä täältä esiin nousevan vinon huumorin. Sari Selanderin Enriquez-käännökset saavat jatkoa myöhemmin tänä vuonna, kun WSOY julkaisee elokuussa 2022 Mariana Enriquezin tähänastisena pääteoksena pidetyn romaanin Yö kuuluu meille (Nuestra parte de noche, 2019).

Jarl Hellemann -palkinto jaettiin Kirjan ja ruusun päivänä la 23.4. Helsingissä Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalla.

Jarl Hellemann -palkinnon raatiin vuonna 2021 kuuluvat puheenjohtajana professori Heta Pyrhönen sekä raadin jäseninä kirjailijat Jari Järvelä ja Katri Lipson.

Muut ehdokkaat vuoden 2021 parhaaksi käännöskirjaksi ja Jarl Hellemann -palkinnon voittajaksi olivat:

  • Lydia Davis: Kafka valmistaa päivällistä (Valitut novellit). Valinnut ja suomentanut: Aki Salmela (Siltala, 2021)
  • Annie Ernaux: Vuodet. Suomentanut Lotta Toivanen (Gummerus 2021)
  • Yoko Ogawa: Muistipoliisi. Suomentanut: Markus Juslin (Tammi, 2021)
  • Richard Powers: Ikipuut. Suomentanut: Sari Karhulahti (Gummerus, 2021)