Tiiliskivi 2020

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Tiiliskivi-palkinto jaettiin kahdettakymmenettä kertaa lauantaina 20.2.2021. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Otto Lehtisen romaanille Nämä kallisarvoiset asiat (Gummerus). Teos käsittelee traumoja ja vallankäyttöä erilaisissa ihmissuhteissa. Tiiliskivi-raati valitsi Nämä kallisarvoiset asiat voittajaksi, sillä teoksessaan Lehtinen käsittelee tuoreella ja rajulla tavalla vanhuutta sekä ikääntyneen parin välistä dynamiikkaa, jonka raati näki kiinnostavana avauksena kotimaisen nykykirjallisuuden kentälle. Romaani on lukukokemuksena sekä liikuttava että luotaantyöntävä.

Palkintoraati perusteli valintaansa seuraavasti: “Nämä kallisarvoiset asiat on samanaikaisesti intensiivinen ja viipyilevä kokonaisuus. Teos käsittelee useita suuria teemoja, kuten perhesuhteita, väkivaltaa ja yksinäisyyttä useiden henkilöhahmojen kautta, ja onnistuu siinä uskottavasti. Kieli on tarkkaa ja jättää lukijan nieleskelemään kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Kerronta antaa tilaa tehdä omia johtopäätöksiä tapahtuneesta, ja kuljettaa määrätietoisesti otteessaan. Näkökulmaromaanien haasteena on säilyttää kaikki kertojat yhtä kiinnostavina ja tarinan kannalta mielekkäinä, mutta tässä henkilöhahmot pysyvät tasavertaisina ja kokonaisuus ehjänä. Lehtinen kuvaa sekä vanhuutta, että lapsuutta vakuuttavasti. Erityismaininta siitä, kuinka onnistuneesti iäkäs aviopari on kirjoitettu tarinaan väkivallan, muistisairauden ja koston teemojen keskelle. Nämä kallisarvoiset asiat jättää sanattomaksi!”

Nämä kallisarvoiset asiat -kansi

Tampereen kirjallisuustieteen opiskelijoista koostuva raati luki viime syksyn aikana kymmeniä kotimaisia teoksia, joiden joukosta finaaliin valittiin viisi teosta. Palkinnon tarkoituksena on antaa huomiota teoksille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. Finaaliteoksia olivat tänä vuonna: 

  • Nämä kallisarvoiset asiat (Gummerus), Otto Lehtinen
  • Tilhi (Bazar Kustannus), Karoliina Niskanen
  • Varjoihmiset (Teos), Jarkko Volanen
  • Kaikki vesi kädellä (Aviador), Hanna Tuominen
  • Tuohitähtipuu (Karisto), Tarja Leinonen