Tauno Oksanen: Armoton erämaa

Armoton erämaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä kirjaa lukiessani sain vinkkejä asiaan perehtyneiltä. Eli:

Jo kirjan nimi Armoton erämaa antaa vihjeen Rukajärven suunnan taistelijoiden vaativasta tehtävästä. Tauno Oksasen kirja on oikeastaan taistelijaopas, jolla voisi olla käyttöä myös tämän päivän varusmieskoulutuksessa.

Oksasen kirja kannattaa lukea Antti Tuurin Rukajärven veteraanien kokemusten ohella, sillä sen avulla ymmärtää kenttävartioiden merkityksen ja niiden taistelijoille asettamat haasteet. Jatkuva vihollisvaara, hyytävät Vienan pakkaset, rotat ja syöpäläiset ja erämaan asettamat muut erityisvaatimukset kerrotaan koruttomasti.

Yhtenäistä rintamalinjaa ei tuolloin ollut. Euroopan suurimman yhtenäisen erämaa-alueen, Pieningän salon sydämessä taistelivat 14. Divisioonan joukot kenraalimajuri Erkki Raappanan johtamina. Kirja keskittyy kuvaamaan divisioonan kuuluneen Rajajääkäripataljoonan 6:n toimintaa ja taisteluja.

Kapteeni Pentti Perttulin ottamat kuvat, taistelukertomukset ja kokemukset ovat ainutlaatuinen osa sotahistoriaamme. Perttuli on tullut tutuksi Rukajärven tie -elokuvasta, jossa kerrotaan hänen johtamastaan tiedusteluretkestä sodan alkuvaiheessa. Tässä kirjassa esitellään myös Perttulin aseveljen, vänrikki Esko Raassinan sotatie.

Erittäin vahvan ja tulivoimaisen venäläisen Puutoisten Sissiprikaatin tunkeutuminen suomalaisten selustaan on yksi kirjan huippukohtia. Tämän sissiprikaatin kohtalosta on kirjoitettu sodan jälkeen sekä Suomen että Venäjän sotahistoriassa. Oksasen kirja antaa autenttisen kuvan sissiprikaatin tuhosta ja siitä kuolemaa pelkäämättömästä asenteesta, jolla prikaatin rippeet selviytyivät pahoja tappioita kärsineen omiensa puolelle.

Tätä kirja suosittelisin kyllä pääasiallisesti miehille.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...