Paula Hotti: Gini : Kuningatarten ja katunaisten juoma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Gini, katajanmarjalla maustettu viina, keksittiin jo ehkä tuhatkunta vuotta sitten, kun tislaaminen opittiin. Suurempaan suosioon se nousi 1500-1600-luvuilla hollantilaisten merimiesten keskuudessa. Oikeastaan tämä juoma oli perinteikkäämmin jeneveriä, sillä sana gin esiintyy ensimmäisen kerran painettuna tiettävästi vuonna 1714, jolloin Lontoo oli ensimmäisen ginivillityksen kourissa. Gini onkin yhdistynyt paheelliseen elämään, ja jo varhain 1700-luvulla valistajat kääntyivät giniä vastaan. Gini kuitenkin jäi elämään, ja seuraavien vuosisatojen aikana gini on välillä mitä muodikkainta ja toisinaan ei niin tyylikästä juotavaa. Juuri nyt maailmalla eletään artesaaniginien kukoistuskautta.

Paula Hotti on kirjoittanut ginistä ja sen historiasta tietoteoksen. Gini : Kuningatarten ja katunaisten juoma aloittaa ginin historialla, jatkaa juoman lajityyppeihin ja erilaisiin tapoihin valmistaa giniä, ja lopulta kirja esittelee lyhyesti kymmeniä ginitislaamoja ja -merkkejä eri puolilta maailmaa. Monien erinomaisten ja palkittujen ginien Suomi on hyvin edustettuna tässä, vaikka päähuomio onkin Brittein saarilla. Tislaamoista Hotti kertoo pieniä erityispiirteitä, ja eri gineistä on paljon makuhuomioita. Kuvitus on runsasta.

Gini : Kuningatarten ja katunaisten juoma on hyvä tietopaketti ginistä ja muutamista muistakin maustetuista viinoista sekä niiden historiasta kiinnostuneille. Vähän pinnalliseksi raapaisuksi se kuitenkin jää. Lisäksi ainakin yksi oikolukukierros lisää olisi tehnyt kirjalle hyvää. Drinkkivinkkejä (ilmeisen Gin & Tonicin lisäksi) on vain yksi, mutta toisaalta baarimestarikirjat ovatkin sitten erikseen. Tällaisenaan Gini : Kuningatarten ja katunaisten juoma on ihan kelpo kirja, vaikka olisi se vähän parempikin voinut olla.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...