Lyyli Huhtamella, Tiia Koskimies ja Marko Tiainen: Pohjoisen herkut : Traditional Tastes of the North

Osta kirja itsellesi

Pohjoisen herkut on perinteistäkin perinteisempi keittokirja, joka johdattelee lukijansa niin suomalaisten perinneruokien kuin juhlaperinteidenkin lähteille. Siis perinteitä kerrakseen!

Saariselällä pitopalvelua pyörittävä ja Pohjois-Karjalasta syntyisin oleva pitokokki Lyyli Huhtamella on yhdessä kokkipoikansa Marko Tiaisen kanssa koonnut teoksen, joka esiintuo laveasti niin lappilaista kuin karjalaistakin ruokakulttuuria. Pienenä korjaavana nyanssina tässä kohtaa mainittakoon, että mielestäni reseptikokoelma on jopa enemmän Karjala -painotteinen, vaikka sen nimestä voisi päätellä toista. Tiedä häntä, ehkä pohjoisella viitataan ylipäänsä suomalaisuuteen ja suomalaiseen ruokaperinteeseen. Joka tapauksessa useasti teos vertautui mielessäni hyvin samantapaiseen aiemmin vinkkaamaani Karjalainen keittiö -keittokirjaan.

Ihan joka kokille en tätä kirjaa lähtisi suosittelemaan. Sen resepteistä huvittuakseen ja hyötyäkseen on haluttava valmistaa rehellistä perinneruokaa, joka ei yritäkään mukautua tämän päivän ruokatrendeihin. Reseptit ovat melko yksinkertaisia, esimerkiksi liha- ja kalaruoat ovat useasti melkein sitä itseään, paistettuna tai patamuodossa, turhilla lisäkkeillä ei komeilla. Täytyykin sanoa, että ulkonäkönsä puolesta tämä melko väritön teos valitettavasti jää nykypäivän keittokirjaviidakossa jalkoihin. Toisaalta; kuka sitä jouluruokaakaan laatikoineen kovin kauniina pitää, sen vahvuudet ovat täysin toisaalla.

Mielestäni kirjan paras puoli on sen kansainvälinen toteutustapa. Se on nimittäin kirjoitettu kokonaan sekä suomeksi että englanniksi. Teoksen ulkomaiset lukijat pääsevätkin sen sivuilla varmasti mielenkiintoiselle ja erikoiselle ruokamatkalle ja voivat vielä toteuttaa reseptejä – mikäli saavat aineksia käsiinsä. Siinä sivussa tulee suomalainen juhlakulttuurikin tutuksi.

Tällaisille kirjoille on usein kysyntää, eikä suomalaista ruokakulttuuria englanniksi esitteleviä kirjoja ole liiaksi. Siis vallan mainio tuliainen tai tervetuliaislahja. Tai miksipä sitä ei itsekin voisi intoutua Vorschmackia, poronkieltä tai patariekkoja valmistamaan? Jäniksenfilee ja metsonrinta ainakin päätyivät tulevaisuuden kokeilulistalle.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjakaupan hyllyjen väliin työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Kaisa rakastaa kirjojen tuoksua, uusien ja vanhojen, ja sitä hetkeä, jolloin saa asettaa uuden asukin kirjahyllyynsä. Kirjallisuuden lajien suhteen hän on lähes kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Harrastaa lisäksi ruoanlaittoa ja omaa blogin jos toisenkin. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.