Jeff Schewe: RAW-kuvankäsittely : Lightroom, Camera Raw & Photoshop

Osta kirja itsellesi

Digikameralla räpsiminen vastaa sitä, että ottaa filmikameralla kuvia ja teettää niistä kuvat liikkeessä. Kaikille se ei riittänyt, osa kehitti kuvansa mieluummin itse. Vaikka filmi onkin jo enimmäkseen historiaa, kuvien kehittämisestä ei tarvitse luopua. Nykyään kehitystyö vain tehdään tietokoneella digipimiössä sen sijaan, että läträttäisiin kemikaalien kanssa.

RAW-formaatti eli se raakadata, jota kamera kuvasta tallentaa, on eräänlainen negatiivi: se ei ole itsessään katseltavissa, vaan se pitää ensin kehittää katseltavaan muotoon. Digikuvauksen harrastajat kuvaavat RAWia ja kehittävät kuvansa mieleisikseen. RAW-kuvankäsittely kertoo, miten se tapahtuu, kun työkaluina ovat Adoben Lightroom, Camera Raw ja Photoshop.

Kirjan kirjoittaja Jeff Schewe on digitaalisen kuvankäsittelyn konkari, joka on seurannut Adoben työkalujen kehitystä pitkään ja tuntee ne läpikotaisin. Kirja tarjoaa paljon mielenkiintoista teknistä tietoa kameroiden toiminnasta. Tarjolla on myös paljon erittäin yksityiskohtaista oppia kuvien käsittelyyn. Kyseessä on nimenomaan tekniikkaopas, taiteellista puolta ei juuri kartoiteta. Toisaalta kyse ei ole manuaalista, jossa selostettaisiin Adoben ohjelmien toiminta läpikotaisin.

RAW-kuvankäsittely on nappivalinta jokaiselle digikuvaajalle, joka käyttää Adoben ohjelmia ja haluaa saada RAW-tiedostoistaan kaiken mahdollisen irti. Kirja esittelee ammattimaisia työnkulkuja ja näyttää, mitä kaikkea Adobe Lightroomilla on mahdollista saada aikaan. Kirjan alkuosa on suositeltavaa luettavaa kaikille digikameroiden tekniikasta kiinnostuneille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Tämä on hyvä vinkki, kiitos! Käytän Lightroomia ja raw-kuvaamiseen vaihtaminen on ollut harkinnassa jo vähän aikaa.

  2. Suosittelen lämpimästi. Varsinkin tällaiselle vähän kehnommalle kuvaajalle moninkertainen säätövara valotuksen korjauksen suhteen on erittäin käytännöllinen ominaisuus. RAW-kuvasta pystyy pelastamaan paljon, vaikka valotus olisi vain sinne päin. Samoin valkotasapaino on jälkeenpäin helppo pistää kohdalleen just eikä melkein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...