Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Suomi synnytti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa.

Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on katsaus modernisoituvaan Suomeen ja heijastelee myös laajempia muutoksia yhteiskunnassa.

Näin jälkikäteen on hämmentävääkin katsella, millaisella vimmalla erilaisia asioita on vuosikymmenten varrella vastustettu, vaikkapa isien osallistumista synnytyksiin. Mutta niin vain sekin muuttui. Synnyttäjien asemakin on parantunut ja vierihoito yleistynyt, vaikka sitäkin vastustettiin raivokkaasti.

Asioista kerrotaan paljolti kätilöiden näkökulmasta, teoksen pääasiallisena lähteenä ovat alaotsikon mukaisesti kätilöiden haastattelut. Aikalaiskeskusteluja ja synnyttäjien kokemuksia on kaivettu mukavasti maustamaan historiikkia.

Suomi synnytti on kiinnostava kuvaus synnyttämisen historiasta Suomessa ja toimii mainiosti, vaikka lukijalla ei olisi minkäänlaista henkilökohtaista suhdetta Kätilöopistoon. Niille, jotka ovat itse syntyneet tai synnyttäneet Kättärillä, kirjalla on varmasti vielä runsaasti ylimääräistä tunnearvoa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...