Juha Salmi ja sarjakuvalla alkavat aamut

Mikko – 26.8.2024

Juha liittyi kirjavinkkaajien joukkoon elokuussa 2012. Ensimmäisenä vinkkinä oli Hobitti Tolkienin silmin -taidekirja, joka antoikin suuntaa siitä, mitä oli tulossa. Juha on fantasiakirjallisuuden, scifin, sarjakuvien ja kauhun suurkuluttaja. Myös lasten- ja nuortenkirjoja menee runsaasti.

Vuosien varrella Juha on kirjoittanut vinkkejä suunnilleen kirja viikossa -tahtia, eli kahdentoista vuoden aikana juttuja on kertynyt kelpo pino.

Juha Salmi

Miten haluaisit esitellä itsesi Kirjavinkkien lukijoille, jotka eivät sinua vielä tunne?

Hei vain, olen Juha. Olen kirjoittaja, joka on kirjoittanut novelleja ja kuvakirjoja. Lukemiselta ylijäämä vapaa-aikani kuluu roolipelien, tietokonepelien ja tv-ohjelmien parissa. Minulle voi lähettää halutessaan viestiä vaikkapa Instagramin kautta: zombiefoxgamer.

Liityit Kirjavinkkeihin vuonna 2012. Muistatko mikä sai lähtemään mukaan ja mitä kautta päädyit Kirjavinkkien pariin?

Minä arvostelin (ja arvostelen yhä) scifiin ja fantasiaan erikoistuneella Risingshadow-sivustolla kirjoja ja kirjoittelin muutamaan saman alan genrelehteen. Huomasin että kirjoista oli kiva kirjoittaa ja halusin kirjoittaa lisää. Kirjavinkit osoittautui hyväksi paikaksi tehdä niin. 

Kirjavinkkailusta huomasin nopeasti, että se teki minusta paremman lukijan. Sen lisäksi, että löysin kirjoista uusia hyviä puolia, muistin kirjat jälkeenpäin paljon paremmin. Opin myös suhtautumaan huonoonkin kirjallisuuteen paremmin ja kehityin asiakirjoittajana.  

Millainen lukija olet? Missä ja miten luet? Kuunteletko äänikirjoja? Miten paljon pärjäät arvostelukappaleilla, kuinka ahkerasti käyt kirjastossa tai ostat kirjoja?

Lukutottumukseni ovat vaihdelleet vuosien mittaan paljonkin. Olen varsin kaikkiruokainen lukija. Tahtoisin lukea paljon enemmän, mutta valitettavasti aika ja energia ovat liian rajallisia. Pyrin lukemaan päivittäin: aloitan päivän mielellään sarjakuvalla ja lopetan kirjan parissa. En ole mikään erityisen nopea lukemaan. 

Äänikirjat ja podcastit taistelevat samasta käyttöajasta: kuuntelen niitä esimerkiksi kotitöitä tehdessä, yksin paikasta toiseen siirtyessä ja kuntoillessa. Lukumääräisesti äänikirjoja kuuntelen ehkä parikymmentä vuodessa. 

Kirjastosta matkaani lähtee useimmiten ulkomaisia sarjakuvia. Niihin myös kuluu suurin osa lukuharrastukseni menoista. Luin tai kuuntelin 202 kirjaa ja 1013 sarjakuvaa vuonna 2023. Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta kirjoista valtaosa on lastenkirjoja ja mukaan on laskettu myös äänikirjat.  

Sinulla on Kirjavinkeissä muutama erikoisala: luet keskimääräistä enemmän lastenkirjoja, sarjakuvia, kauhua ja scifiä. Lastenkirjojen kulutukselle lienee käytännölliset syynsä, mutta kuvastaako tämä muuten hyvin kirjamakuasi?

Valitettavasti Suomessa julkaistaan käännettyä scifiä ja fantasiaa nykyään surullisen vähän. Se on itselleni yhä suurin mielenkiinnon kohde, jota tahtoisin erityisesti lukea enemmänkin. Luen paljon myös roolipelikirjoja ja roolipelifiktiota. Vaikka jälkimmäiset eivät teoksina ole objektiivisesti hyviä, tarjoavat ne aikamatkan omaan nuoruuteeni. 

Kasvoin lapsuuteni sarjakuvien parissa. Niiden lukemiseen tuli pitkä tauko, mutta löydettyäni ne uudestaan aikuisiällä, niistä on tullut yksi eniten kuluttamani mediamuoto. Sarjakuvissa ehdottomasti paras ominaisuus on se, kuinka vähän aikaa niiden kuluttaminen vie. On nimittäin hyvin hankala miettiä toista mediamuotoa, johon sijoittamalla viisi minuuttia päivässä saa kokonaisen harrastuksen. 

Lastenkirjoista pidän, perhepiirin lasten lisäksi, siitä syystä, että olen joskus julkaissut itsekin kaksi pienkustannekuvakirjaa. Lapset ovat varsin mielenkiintoinen kohderyhmä. Heille kirjoittaessaan teoksen pitää olla jatkuvasti vetovoimainen, kun aikuisen lukijan voi odottaa muutaman sivun roikkuvan mukana juonta rakennettaessa. Samaan aikaan lapsille lukiessa välittyy kirjan ohella valtavasti muutakin arvokasta. Haaveissa olisi kirjoittaa ja julkaista lisää, mutta aika näyttää. 

Arvioit paljon erilaisia lasten ja nuorten sarjakirjoja ja strippisarjiksia kokoavia sarjakuva-albumeita. Onko vaikea keksiä aina jotain uutta sanottavaa uudesta Kamalasta luonnosta tai Fingerporista, tai Maailman viimeisten tyyppien uudesta osasta?

Valehtelematta, suoraan sanoen on. Varsinkin juuri yllämainitut sarjakuvasarjat aiheuttavat minulle ajoittain omantunnontuskia siitä, että käsittelenkö kirjasarjan osia tarpeeksi yksilöinä ja kattavasti. Tiedostan kuitenkin, että kustantamolle ja lukijakunnalle uuden teoksen näkyvyys lienee tärkeämpää kuin se mitä teoksista sanon, joten toistuvuus toivottavasti annetaan anteeksi. 

Mikä on kotimaisten strippisarjakuvien ykkönen tällä hetkellä? Sekä Fingerpori että Kamala luonto ovat jatkuneet jo pitkään, vieläkö niissä riittää puhtia?

Minulle Fingerporin kaksimielinen huumori iskee kaikista parhaiten. Vaikka Jarla toistaakin paljon vitsejä, niiden toteutus on aina iskevä. 

Pitkään jatkuneetkin strippisarjakuvat uppoavat minuun edelleen varsin hyvin. Uskon, että niiden  lukeminen toimii parhaiten varsin pieninä annoksina. Tällöin niiden toistuvuus ei ole varsinaisesti häiritsevä tekijä vaan pikemminkin tuttu ja turvallinen rutiini.

Lisäksi esittelemieni sarjakuvien lisäksi luen hyvin laajaa kirjoa englanninkielisiä sarjakuvia, joten toistuvuus katoaa myös luettavan paljouteen. Strippisarjakuvat tarjoavat pikku hetken irrottautumisen arjesta, jonka arvoa ei voi väheksyä. 

Luet selvästi enemmän käännöskirjoja kuin kotimaista kirjallisuutta, ja erityisesti englanninkielistä kirjallisuutta. Onko se tietoinen valinta vai kirjamaustasi juontuva sattuma?

Minulle tärkeimmät genret ovat tosiaan hieman aliedustettuina suomalaisessa kirjallisuuskentässä ja siten esittelemäni kirjat ehkä eniten kuvaavat sitä, että Suomessa julkaistaan eniten alunperin englanniksi ilmestyneitä kirjoja. Esittelemäni ja lukemani kirjat ovat myös aika erilaiset listat, sillä luen myös paljon, mitä en esittele. 

Olet seurannut Kirjavinkkien kehitystä yli kymmenen vuotta. Onko jokin muuttunut vuosien varrella? Mikä on saanut sinut pysymään mukana kaikki nämä vuodet?

Itseasiassa ei uskoisi, että aikaa on kulunut niin paljon. Yllättävän vähän mikään on muuttunut, tekijätiimi hieman vaihtunut. Kirjavinkit on tainnut olla itselleni sopiva paikka sammaloitua paikalleni.  

Mitä haluaisit suositella Kirjavinkkien lukijoille juuri nyt?

James Tynion IV:n ja Álvaro Martínez Buenon The Nice House on the Lake -sarjakuvaa. Siinä outo yhteinen ystävä kutsuu kuusi ystävystä loman viettoon uskomattomalle huvilalle. Samaan aikaan järvialueen ulkopuolella tapahtuu maailmanloppu. Sarjakuvassa on onnistunut ahdistava tunnelma. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 314 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.