Kathy Reichs: Luita ja tuhkaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Antropologi Temperance Brennan on palannut kuukauden jälkeen Kanadaan, Montrealiin ja asettuu jälleen kotikonnuille. Hän joutuu kuitenkin heti töihin, mielellään toki. Joku on löytänyt vanhoja luita, mutta mistä ne ovat lopulta peräisin ja ovatko ne peräisin ihmisestä? Ehkä eivät, mutta sitten Acadiasta löytyvä vanha tytön luuranko johdattaa Tempe Brennanin mukaan rikosvyyhteen, joka on kaukana tavanomaisesta.

Surullisen oloiset, pienet luut herättävät muiston Evangelinesta. Lapsuuden ystävästä, joka katosi oudosti jälkeä jättämättä eräänä kesänä. Tempe alkaa pelätä tämän aikoinaan joutuneen murhaajan uhriksi ja haluaa selvittää totuuden. Asiasta tulee hänelle lähes pakkomielle. Tutkimusten edetessä mukaan kirjaan ilmestyy useampikin roisto. Mutta miten tähän liittyvät luista löytyneet oudot vauriot ja epämuodostumat, joita tuntuu olevan mahdoton selittää?

Rikostutkija Andrew Ryanilla on selvitettävänään hankala rikossarja, jonka tutkimiseen hän tarvitsee Tempen apua. Kolme nuorta tyttöä on kuollut ja kolme kadoksissa. Onko Ryanilla jahdattavanaan sarjamurhaaja? Liittyvätkö kadonneiden tyttöjen kohtalo ja Tempen tutkima arvoituksellinen luuranko toisiinsa? Tällä kertaa Tempe joutuu selvittämään myös nuorten murhattujen tyttöjen tapausta.

Aihe eli nuorten tyttöjen ja lasten hyväksikäyttö sekä toisaalta murhat voivat olla jollekin hiukan rankkaa luettavaa. Toisaalta lapsuudenystävän sekä yleensäkin päähenkilön muistelukset menneistä kesistä tuovat melankoliaa, kaihoa ja hauskojakin hetkiä. Kirja kuitenkin koukuttaa lukijansa, vaikka loppu onkin melko hyvin tarkan lukijan arvattavissa.

Sivujuonena kulkevat Tempen oman menneisyyden muistelut sekä Kanadan historia, nykypäivää ovat taas raaka väkivalta ja julmat murhat. Mukaan mahtuu myös hauskoja havaintoja kielistä eli ranskaa vai englantia — taisto jatkuu edelleen! Terävä ja sympaattinen tutkija on nainen, jolla on aina vähän setvimistä ihmissuhteissaan. Kelläpä ei olisi, jos on tytär, ex-mies sekä epämääräinen ihmissuhde.

Tämä on 10. suomennettu Tempe Brennan -dekkari eikä suinkaan kehnoimmasta päästä. Kaikki kirjat voi mielestäni lukea erikseenkin, tosin ihmissuhdekuviot ja muu menneisyys jää tällöin hiukan auki. Muutoin jokainen sarjan kirja muodostaa oman tapahtumakokonaisuutensa. Suosittelen kaikille jännäreiden ystäville, joita kiinnostaa myös oikeusantropologia sekä tutkimukset ja toki myös ihmissuhteet — näistä nimittäin kerrotaan aina suhteellisen paljon.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...