Rooma: Opas pyhiinvaeltajalle

Emil Anton ja Antti Kruus: Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle

Ikuinen kaupunki on yksi suosituimmista suomalaisten kaupunkilomakohteista ja erityisen suosittu se on niille, jotka haluavat tutustua kaupungin kristilliseen historiaan ja uskonnollisiin kohteisiin. Emil Antonin ja Antti Kruusin Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle on kaivattu opas, sillä aiemmat aihetta käsittelevät teokset ovat useamman vuosikymmenen ... Lue koko vinkki »
Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomessa

Pekka Tuomikoski: Kauhea kuolema : ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Tämä kirja on napakka kooste Suomen historiasta, missä pääosassa on ihmishenki. Kirjassa ei ole mitään turhia jaarituksia, vaan on kerrottu vain se oleellinen. Siksi kirja on varsin helppolukuinen. Sivuja on vain 179, johon sisältyy myös runsas kuvamateriaali. Kansanperinne kulkee mukana ja onkin kiinnostavaa, millaiset tavat ja keinot ovat mil... Lue koko vinkki »
Tänään olen elossa

Oskari Saari: Tänään olen elossa : Kuolevan miehen päiväkirja

Hän ei voisi enää elää tulevassa eikä suostuisi olemaan vielä kuollut. Jäljellä oli enää tässä ja nyt. Kuolevan miehen oli elettävä jokainen jäljellä oleva hetki. Huomisesta ei ollut takeita, mutta vielä tänään hän oli elossa. Aki Hintsa tuli tunnetuksi ensin Formula 1 -kuljettajien auttajana, joka lääkärinä antoi lääketieteellisiä ohjeita niitä... Lue koko vinkki »
Kaupat pirun kanssa

Mari Purola: Kaupat pirun kanssa

FT ja teologian maisteri Mari Purola on purkanut väitöskirjaansa Sopimus pirun kanssa : Piru ja ihminen toimijoina suomalaisissa uskomustarinoissa 1840–1960 kaikille ymmärrettävään muotoon kirjaansa Kaupat pirun kanssa. Ja se onkin menoa, kun kansan suussa alkaa piru temppujaan tehdä: ensin auttajana ja sitten palkan lunastajana. Kirjassa on kym... Lue koko vinkki »
Marian katse

Sisko Ylimartimo: Marian katse

Mariologia on teologian piiriin lukeutuva tieteenala, joka valottaa kristikunnan tunnetuimman naisen, Marian eli Jeesuksen äidin tarinaa ja asemaa. Sisko Ylimartimon kirja ei ehkä ole tiukkaa tieteellistä tutkimusta, mutta se antaa hyvin paljon tietoa ja elämyksiäkin tästä aiheesta. Raamatussa ei kerrota Mariasta ja hänen koko elämästään lopulta... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Elämän merkityksen jäljillä

Juha Pihkala ja Esko Valtaoja: Elämän merkityksen jäljillä

Tiivistettynä: tiede ei anna mitään syytä olettaa korkeampien voimien olemassaoloa, mutta toisaalta ei ole täysin mahdotonta, että sellainen syy vielä ilmenee. Siinä on kenties se suurin syy, miksi aina tituleeraan itseäni agnostikoksi enkä ateistiksi. Täytyy ehkä vielä tarkentaa: kristinuskon, kuten jokaisen muunkin uskonnon, suhteen olen kyllä tä... Lue koko vinkki »
Matkalla islamilaisessa Suomessa

Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa

Islam, maahanmuutto, gettoutuminen ja palavat autot; siinäpä keskustelun aiheita ja monella on herännyt kysymys voisiko meillä Suomessa olla edessä sama kehityskulku kuin Malmössa tai Kööpenhaminassa? Keskustelu maahanmuutosta ja lähiöiden segregaatiosta käy todellakin kiivaana, ja vaarana tällaisessa keskustelussa on taipumus polarisaatioon. Matk... Lue koko vinkki »
Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka. Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä k... Lue koko vinkki »

Milla Peltonen: Erakot : omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Ah! Mikä kansi. Eikä sisältökään hullumpi, vaikka aihe ainakin 'cityzencaneista' saattaisi siltä tuntua. Mennä nyt jonnekin korpeen päätä selvittämään. Milla Peltonen (s. 1973), joka edellisessään, Paperilla seisova Perkele, otti selvää Hannu Salamasta, tekee nyt selkoa suomalaisista erakoista ja erakkoudesta ylipäätään. Erakkous on muutak... Lue koko vinkki »
The Idea of the Muslim World

Cemil Aydin: The Idea of the Muslim World : A Global Intellectual History

Sattumoisin, kun olin odottelemassa Akateemisessa kirjakaupassa, näin tämän Cemil Aydinin vuonna 2017 julkaistun kirjan The Idea of the Muslim World : A Global Intellectual History. Selattuani sitä otin sen lukulistaan. Kirjassa on vähän sama idea kuin Graham E. Fullerin kirjassa A World Without Islam (2010), jossa pyrittiin perustelemaan Samuel... Lue koko vinkki »
Uusi islamin käsikirja

Jaakko Hämeen-Anttila: Uusi islamin käsikirja

Islamilainen maailma ja islamin erikoispiirteet ovat asioita, joista nykyään olisi syytä olla perillä. Peruskoulussa ei ainakaan 1980- ja 1990-luvulla juuri islamista puhuttu, toki ei ollut erityisesti syytäkään. Tätä nykyä syytä kuitenkin on ja jonkinasteiset perustiedot islamista ja erityisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan islamilaisista valti... Lue koko vinkki »
Kuinka minusta tuli ortodoksi

Nunna Kristoduli: Kuinka minusta tuli ortodoksi

Suomen ortodoksiseen kirkkoon on liittynyt yli kymmenentuhatta ihmistä viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka toisaalta heti sotien jälkeen kirkon jäsenmäärä laskikin selvästi, kun seka­-avioliitoissa lapset kastettiin tavallisesti luterilaisiksi. Yhtenäiskulttuuri oli voimakas: ortodoksista uskoa, joka oli suurelta osin tullut karjalaisten mukan... Lue koko vinkki »
12 ikkunaa ortodoksisuuteen Suomessa

Pekka Arvola ja Tuomas Kallonen (toim.): 12 ikkunaa ortodoksisuuteen Suomessa

Ortodoksinen kirkko on Suomen toinen kansankirkko ja maamme toiseksi suurin rekisteröity uskonnollinen yhteisö, jossa on noin 60 000 jäsentä eli 1,1 prosenttia väestöstä. Toisin kuin monet muut kirkkokunnat ortodoksinen kirkko on viime vuosina lisännyt jäsenmääräänsä, mikä johtuu enimmäkseen venäläisistä maahanmuuttajista, mutta myös suomalaisista ... Lue koko vinkki »
Syntiset saarnat

Torsti Lehtinen: Syntiset saarnat : kirjoituksia maan ja taivaan väliltä

Torsti Lehtisen kirjailijakuva on minusta ollut aina hyvin kiehtova: onhan hän pitkän kirjallisen uransa aikana julkaissut romaaneja, runoja, aforismeja, käännöksiä ja runsaasti esseitä ja muuta tietokirjallisuutta, johon lajiin Syntiset saarnat myös kuuluu. En tosin tiedä, onko essee kaikessa juhlallisuudessaan oikea nimitys näille varsin lukijaa ... Lue koko vinkki »