Varjokuningas

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Poikkeuksellinen aihe ja uusi maa kirjalliselle kartalle ovat aina hyviä syitä tarttua kirjaan. Niin oli Varjokuninkaan kohdalla: tämän kirjan luettuani saan rastittaa Etiopian listalta. Etiopialaisen Maaza Mengisten kirjoittama teos sijoittuu 1930-luvulle, toiseen Italian ja Etiopian väliseen sotaan. Tämä vuosina 1935–1937 käyty sota oli yksi tois... Lue koko vinkki »
Koston jumalatar

Håkan Nesser: Koston jumalatar

Håkan Nesser on pitkän linjan ruotsalainen dekkaristi. Hän on kirjoittanut sarjan sekä fiktiivisessä Maardamin kaupungissa asuvasta komisario van Veeterenistä että yhtä lailla fiktiivisen Kymlingen kaupungin komisario Gunnar Barbarottista; Nesserin edellisessä suomennetussa kirjassa Vasenkätisten seura nämä herrat jopa ratkaisivat yhdessä vanhan se... Lue koko vinkki »
Mitä meistä jää

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Yhdysvaltalaisen Bryan Washingtonin esikoisromaani kertoo perhesuhteista, saaduista ja itse luoduista. Sen pääosassa on Houstonissa asuvat Benson ja Mike, ja alkuasetelma on vähintäänkin epätavallinen. Benson on tummaihoinen ja Mike japanilainen. Miken vanhemmat asuivat aikoinaan Houstonissa, mutta ensin Japaniin lähti isä ja sitten äiti, eikä Mike... Lue koko vinkki »
Me olemme susia

Evie Wyld: Me olemme susia

Olipas vahva kirja naisista ja miehistä, jotka haluavat rajoittaa, ahdistaa, omistaa ja murskata naiset mielensä mukaiseen muottiin. Sisältövaroituksena mainittakoon, että kirja käsittelee miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa monipuolisesti ja paikoin aika graafisestikin. Se ei anna haavan arpeutua, vaan raapii ja repii ruvet auki. Me olemme s... Lue koko vinkki »
Vasenkätisten seura

Håkan Nesser: Vasenkätisten seura

Kun kuuluisat komisariot van Veeteren ja Gunnar Barbarotti kohtaavat, ei tuloksena voi olla muuta kuin parhautta, jos nyt tällainen nykyajan ärsyttävähkö ilmaus sallitaan; tuntuu vain kovin vaikealta antaa tälle romaanille arvosanaa muullakaan tavoin. Kirjailija Håkan Nesseriltä on julkaistu suomeksi van Veeteren- ja Barbarotti-sarjojen jälkeen muu... Lue koko vinkki »
Pimeydestä loistaa valo

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo

Aikaisempien näyttöjen valossa Petina Gappahin uusin oli jo muutenkin lukulistalla, mutta lisäksi se lupasi tarjota kuluneeseen aiheeseen uuden näkökulman. Pimeydestä loistaa valo kertoo David Livingstonesta – tosin pääasiassa tämän kuoleman jälkeen. Kun Livingstone kuoli matkoillaan Afrikassa, hänen palvelijansa ja kantajansa toivat isäntänsä r... Lue koko vinkki »

Håkan Nesser: Café Intrigo

Café Intrigo on edeltäjiensä tavoin kunnon järkäle kirjaksi; siinä on paljon lukemista, paljon henkilöitä omaksuttaviksi, paljon ovelia juonia, jotka johtavat lukijaa harhaan, paljon enemmän tai vähemmän outoja paikannimiä. Amsterdam on sentään mukana, samoin Nesserin varhaistuotannosta tuttu kuvitteellinen Maardam, ja ilmeisesti ollaan suht koht p... Lue koko vinkki »

Michael Chabon: Kuunkajo

Michael Chabonin Kuunkajon lieveteksti kysyy, onko kirja romaani, muistelma vai silkkaa sumutusta. Kysymys on sangen hyvä, mutta lopulta kuitenkin merkityksetön. Sillä vaikka Kuunkajon kertoja on nimeltään Mike Chabon ja hän kertoo koko ajan (nimeämättä) isoisänsä tarinaa, on tämän kiinnostavan romaanin tärkein koukku yksinkertaisesti vetävä kertom... Lue koko vinkki »

Håkan Nesser: Elävät ja kuolleet Winsfordissa

Håkan Nesser on mestarillinen sekä rikosjuonien että miljöiden kuvaajana. Hänen edellinen suomennettu kirjansa sijoittui osin Isoon-Britanniaan, ja tämä nyt käsillä oleva Elävät ja kuolleet Winsfordissa Exmoorin nummille. On myöhäinen syksy. Aina on pimeää. Aina sataa tai on ainakin hyvin kosteaa. Taloja on harvassa ja niissäkin palelee. Ruotsalain... Lue koko vinkki »
Se minkä ansaitsimme

Steven Schrader: Se minkä ansaitsimme : Kertomuksia New Yorkista

Lurra-kustantamo on tuonut luettavaksemme useita saksankielisiä pieniä mestariteoksia, mutta tällä kertaa he ovat tarttuneet englanninkieliseen kirjallisuuteen, mikä ainakin tämän kirjan osalta on suureksi iloksi meille lukijoille. Hieman epäröiden sijoitin tämän Se minkä ansaitsimme -teoksen muistelmien joukkoon, mutta jotenkin siitä huokui mui... Lue koko vinkki »
Taivas Lontoon yllä

Håkan Nesser: Taivas Lontoon yllä

Taivas Lontoon yllä on reilusti päälle viisisataasivuinen järkäle, joka tarjoaa lukijalleen yllätyksen toisensa jälkeen. Alku on kuitenkin melko pitkälle ihan sovinnaista. On perinteinen romaani, jossa on pääjuoni ja sivujuonia: kuolemansairas Leonard Vermin saapuu Lontooseen nuoruutensa maisemiin puolisonsa Maudin kanssa. Leonard on kutsunut mukaa... Lue koko vinkki »
Carmine Streetin sokeat

Håkan Nesser: Carmine Streetin sokeat

Olen ollut Nesser­-fani jo vuosia, ja hänen suuri muuntautumiskykynsä on ollut yksi niitä piirteitä, joita olen hänen tuotannossaan ihaillut: onhan hän kirjoittanut perinteisiä arvoitusdekkareita esimerkiksi tunnetussa van Veeteren ­-sarjassaan, samoin kuin viimeksi ilmestyneessä Gunnar Barbadottin tutkimuksia käsitelleessä sarjassa, ja toisaalta h... Lue koko vinkki »
Telegraph Avenue

Michael Chabon: Telegraph Avenue

Archy Stallings ja Nat Jaffe pyörittävät vinyylidivaria Oaklandissa. Bisnes on vähän hiljaista ja uhkaa kuihtua entisestään, kun naapurustoon aiotaan rakentaa iso kauppakeskus, joka toisi eloa ja bisnestä alueelle, ja tappaisi samalla miesten divarin kiitos upean levyosastonsa. Archyn vaimo Gwen taas on viimeisillään raskaana. Gwen pyörittää Nat... Lue koko vinkki »
1Q84, osa 3

Haruki Murakami: 1Q84 : osa 3

Haruki Murakamin massiivisen romaanin 1Q84 toinen osa päättyi varsin jännittävissä merkeissä. Aomame ja Tengo ovat edelleen kumpikin tahollaan ikävöimässä toisiaan; Aomame piileskelee anonyymissa kerrostaloasunnossa murhattuaan Sakigake­kultin johtajan, ja Tengo istuu koomaan vajonneen isänsä kuolinvuoteella ja lukee hänelle kaikkea mahdollista Bli... Lue koko vinkki »
1Q84, osa 1 ja 2

Haruki Murakami: 1Q84 : osat 1 & 2

Tartuin tähän kirjaan melko epäilevästi. Olen vannoutunut realismin ystävä, ja kirjan etuliepeessä luvattu fantasiapitoisuus ei sytyttänyt minua yhtään. Lisäksi 1Q84 on saanut lehdistössä ristiriitaisen vastaanoton, ja liki 800 sivuakin tuntuivat isolta urakalta. Olen kuitenkin lukenut Murakamin aiemmin ilmestyneen romaanin Norwegian Wood, josta pi... Lue koko vinkki »
Kani nimeltä jumala

Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala

1960-luvun loppu: melkein tavallinen perhe ja kani joka saa nimekseen Jumala. Rukoillen toivottu veikkausvoitto muuttaa perheen elämän, repien heidät irti tutuista ihmisistä ja ystävistä, tuoden uusia tilalle. Kaikki koettuna ja kerrottuna pikkutytön silmin. 1990-luvun puoliväli: sama tyttö on jo aikuinen ja elämä jatkuu. Molemmilla vuosikymmenillä... Lue koko vinkki »

Ron Currie Jr.: Juniorin erikoinen elämä

Juniorin erikoinen elämä on erikoinen kirja. Juniorille puhuvat äänet jo ennen hänen syntymäänsä. Äänet kertovat hänelle kaikenlaista, muun muassa sen milloin maailmanloppu tulee ja tietenkin miten. Kun tietää lopun tulevan on vaikeaa suhtautua elämään, mutta silti ihmiset elävät ja erilaiset kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Äänien ansiosta tai s... Lue koko vinkki »

Paul McEuen: Spiraali

Liam Connor saa toisen maailmansodan lopussa kutsun Tyynellemerelle. Yhdysvaltojen sotalaiva oli löytänyt japanilaisen sukellusveneen, josta löytyi yhtä vaille kuollut miehistö. Viimeinenkin japanilainen sotilas tekee itsemurhan räjäyttämällä itsensä. Sotalaivan miehistö sairastuu pahasti. Tauti on jonkinlainen sienitauti ja siksi Connor, sienien a... Lue koko vinkki »

Hugh Laurie: Järein asein

Entinen brittiarmeijan upseeri Thomas Lang joutuu puolivahingossa mukaan kansainväliseen asekauppaan liittyvään murhavyyhteen, jossa on osallisena myös amerikkalaisia ja brittiläisiä tiedusteluviranomaisia.  Thomas päätyy soluttautujana mukaan aloittelevaan terroristisoluun, jonka tehtävänä on ensin aiheuttaa hämmennystä eri puolilla maailmaa ... Lue koko vinkki »
Norwegian Wood

Haruki Murakami: Norwegian Wood

Haruki Murakamin varsinainen läpimurto tapahtui tällä Beatlesien kappaleen mukaan nimetyllä kirjalla. Toisin kuin Murakamin myöhemmissä teoksissa, Norwegian Woodissa ei ole mitään mystistä tai kummallista. Kirja kertoo Toru Watanabesta, joka muistelee opiskelijaelämäänsä vuosina 1969-1970. Toru kertoo arkipäiväisestä elämästään ja naisistaan. To... Lue koko vinkki »