Mikä internetiä vaivaa?

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru: Mikä internetiä vaivaa?

Pontus Purokuru ja Veikka Lahtinen ovat mainion Mikä meitä vaivaa? -podcastin vetäjäpari, joka on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Mikä liberalismia vaivaa?. Nyt vaivaannutaan internetin äärellä. Miksi internet on sellainen kuin on, ja millainen se itse asiassa on? Teknologia itsessään ei ole hyvää eikä huonoa, mutta ei myöskään neutraalia. Tällä... Lue koko vinkki »
Sairaan kaunis

Juha Matias Lehtonen: Sairaan kaunis

Luin pari vuotta sitten Juha Matias Lehtosen kirjan Terveys ja humpuuki, joka oli kriittinen puheenvuoro uskomuslääkintää vastaan. Nyt tämä teologian maisteri ja toimittaja on tarttunut toiseen erinäisiä mielipiteitä herättävään aiheeseen eli kauneuteen ja kauneuskäsityksiin kautta aikojen. Jos Lehtosen kynä oli Terveys ja humpuuki -kirjassa aik... Lue koko vinkki »
Flawless

Elise Hu: Flawless : Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital

Nykykulttuurissa ulkonäön merkitys korostuu enemmän kuin ehkä koskaan, mutta millä hinnalla? Etelä-Koreassa työskennellyt toimittaja Elise Hu tarkastelee tätä kysymystä maan kulttuurin kautta, joka on varoittava esimerkki jota kohti saatamme olla marssimassa muuallakin maailmassa. Kirjan aihe herättää tietysti heti kysymyksen: miksi juuri Etelä... Lue koko vinkki »
Pelon voima

Anna Tommola: Pelon voima : Miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä

Pelko on kirjan aiheena näennäisen yksinkertainen. Kuten Anna Tommola kirjan alussa toteaa, arkijärjellä sanojen "pelko" ja "tunne" merkitykset tuntuvat päivänselviltä, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Pelon voima tarkastelee pelon tunnetta monipuolisesti neurologian, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista, ja matkan varrell... Lue koko vinkki »
Halun politiikka

Amia Srinivasan: Halun politiikka : 2020-luvun feminismi

Toisinaan kirjoilla on kauniit kannet, toisinaan ei. Halun politiikka menee jälkimmäiseen kategoriaan: tämän kirjan kannet eivät onnistu herättämään lukuhalua. Suomenkielinen nimikin on vähän laimea. Alkuteoksen kansi ei ole sen kummempi, mutta englanninkielinen nimi The Right to Sex on iskevämpi ja tarttuu heti yhteen kirjan peruskysymyksistä. Onk... Lue koko vinkki »
Corruptible

Brian Klaas: Corruptible : Who gets power and how it changes us

Näinä aikoina ei voi välttyä ajatukselta, että johtajiksi päätyy usein aivan väärät ihmiset. Vallankahvassa tuntuu riittävän epäpäteviä ja korruptoituneita oman edun tavoittelijoita, joten onkin aika kysyä: korruptoiko valta, vai päätyykö valtaan alunperinkin epäkelvot yksilöt? Vai ovatko ongelmana sittenkin intituutiot itsessään ja suuri yleisö, j... Lue koko vinkki »
Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Liv Strömquist: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Ruotsalaisen Liv Strömquistin feministinen paatos on ollut herkullista luettavaa tähän asti. Uusin albumi, Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan jatkaa totutulla linjalla: luvassa on tuhti albumi feministisistä aiheista, julkkismiehiä säästelemättä, täynnä tekstiä ja asiaa lähdeviitteiden kera. Mitään suurta visuaalista sarjakuvataidetta Strömquist ei ... Lue koko vinkki »

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja muut: Ulkonäköyhteiskunta : Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa

”Hyvästä ulkonäöstä on hyötyä. Kauniit ihmiset tienaavat enemmän, hemaisevat saavat helpommin töitä, esteettisillä on etulyöntiasema parisuhdemarkkinoilla, ja silmää miellyttäviin suhtaudutaan suosiolla jokapäiväisessä elämässä. Viehättävyys on valtaa, mutta miksi?” Onko ulkonäkö pääomana dystopiaa vai selfiemaailman arkitodellisuutta? Pitäisik... Lue koko vinkki »
This Thing of Darkness

James A. Aho: This Thing of Darkness : A Sociology of the Enemy

James A. Ahon This Thing of Darkness : A Sociology of the Enemy on vuonna 1995 julkaistu tutkielma viholliskuvien psykologisista ja sosiaalisista vaikutuksista. Aho analysoi puolueettomasti erilaisia tapauksia, joissa viholliskuvia on käytetty hyväkseen ihmisten terrorisoimiseksi ja tappamiseksi, mutta myös tapauksia, joissa viholliskuvan luomis... Lue koko vinkki »
Taisteleva tutkimus

Sanna Ryynänen ja Juha Suoranta: Taisteleva tutkimus

Taisteleva tutkimus on avoimesti vasemmistolainen tutkimussuuntaus, jonka missiona on valjastaa tiede kumoamaan kaikki valtarakenteet ja vapauttaa alistetut ihmiset. Välttelin tätä kirjaa hyvin pitkään, koska idea ideologisesta tutkimuksesta tuntuu vastenmieliseltä. Jos kuitenkin olen onnistunut lukemaan äärioikeistolaisten vihateoksia, niin pitäis... Lue koko vinkki »
Huono-osaiset

Juho Saari: Huono-osaiset : Elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla

Juho Saaren Huono-osaiset : Elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla on akateeminen tietokirja, joka pyrkii kertomaan, miten yhteiskunnan pohjalla eläviä tutkitaan ja mitä heistä on havaittu. Luulin alussa, että tämä oli perusteellinen tietokirja aiheesta, mutta kirja onkin rajattu tutkimaan suomalaisen yhteiskunnan kaikista syvimmässä kurjuude... Lue koko vinkki »
Skinhead

Nick Knight: Skinhead

Nick Knightin Skinhead on lyhyt, mutta informatiivinen kirja brittiläisestä skinhead-kulttuurista. Knight kertoo hyvin analyyttisesti ja lähes etäisesti, miten 1960-luvun ska-musiikkia kuunteleva työläisnuorten alakulttuuri pirstaloitui erilaisiin ryhmittymiin, joista ikävä kyllä tunnetuimpia ovat uusnatsit ja jalkapallohuligaanit. Kirja ei v... Lue koko vinkki »
Ravintolassa

Christoph Ribbat: Ravintolassa : Ruoan maukas historia

Ravintolassa käyminen on nykyisin itsestäänselvyys. Ruokaa on tarjoiltu maksuakin vastaan kaiketi aina, mutta mistä sai alkunsa varsinainen ravintolan konsepti, milloin syntyi restaurant? Varhaisimmat ravintolat ovat tietysti Pariisissa, missä muualla. 1760-luvulla trendikästä on syödä vähänlaisesti, olla vähän herkkä mimosa, jolle sopii ruoaksi... Lue koko vinkki »
Weapons of Math Destruction

Cathy O’Neil: Weapons of Math Destruction

Cathy O’Neilin Weapons of Math Destruction : How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy on tietokirja, joka kertoo siitä, miten USA:ssa suurten kaupallisten ja julkisten instituutioiden algoritmit muuttavat todeksi scifi-kirjailijoiden kauhudystopiat. Terra Cognita on julkaissut kirjan vuonna 2017 suomeksi nimellä Matikkatuhoaseet : ... Lue koko vinkki »
Kriminologia ja rankaisun sosiologia

Matti Laine: Kriminologia ja rankaisun sosiologia

Matti Laine on koonnut kirjaansa keskeisen ja uusimman tiedon siitä, mitä rikollisuudesta ja rankaisemisesta tiedetään biologian, psykologian, sosiologian ja oikeusfilosofian aloilla. Kriminologian uusia ja vanhoja suuntauksia, rankaisun tulevaisuutta ja mahdollisia muutoksia sekä aiheeseen liittyviä käsitteitä tuodaan esiin monipuolisesti ja selke... Lue koko vinkki »

Marc-Antoine Mathieu: Jumala itse

— Jumala, kuka sinä olet? Mitä jos Jumala päättäisikin laskeutua tänään taivaista maan päälle ja tulla yhdeksi ihmisistä? Kuinka ihmiset suhtautuisivat kaiken tietävään kaikkivaltiaaseen? Miten maailma muuttuisi? Marc-Antoine Mathieun sarjakuvassa Jumala itse Hän saapuu yllättäen väestönlaskentaan. Nykyaikainen ihminen haastaa Jumalan ... Lue koko vinkki »

Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen: Värssyjä sieltä ja täältä : Hiski Salomaan elämä ja laulut

Hiski Salomaa oli paljon muutakin kuin hassulla nenä-äänellä Tiskarin polkkaa lauleskeleva kuplettimaakari. Tämä elämäkerta kertoo nuoren miehen lähdöstä Ameriikan kultamaille etsimään elantoansa ja mielekkäämpää elämää. Kirja valottaa paitsi Hiskin ja hänen vaimonsa eloa ja oloa sekä selviytymistä USA:ssa myös yleisesti suomalaissiirtolaisten eläm... Lue koko vinkki »