Tähtivaeltaja

Tähtivaeltaja-palkinto on Helsingin Science Fiction Seuran vuosittain jakama palkinto parhaasta suomeksi ilmestyneestä science fiction-kirjasta. Palkinnon saajan valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluu tieteiskirjallisuutta hyvin tuntevia toimittajia ja kriitikoita.

Tässä lista voittajista. Kirjavinkeissä arvostellut teokset on linkitetty arvosteluihin. Vuosiluku on linkki lehdistötiedotteeseen, josta löytyy tarkempia perusteluja ja muun muassa raadin kokoonpano (mikäli sinulla on hallussasi täältä puuttuvia Tähtivaeltaja-lehdistötiedotteita, niitä otetaan ilomielin vastaan osoitteessa mikko ät kirjavinkit fi).

Vuodesta 2005 alkaen pääpalkinnon ohella on listattu viiden kirjan lyhytlista. Myös näissä vuosiluku johtaa ehdokkaiden valintaperusteista kertovaan lehdistötiedotteeseen.

Lisätietoja palkinnosta voi yrittää löytää Helsingin Science Fiction Seuran ja Tähtivaeltaja-lehden kotisivuilta. Sivut ovat hitusen sekavat, mutta hakemalla saattaa löytää ainakin aihetta käsitteleviä lehdistötiedotteita. Wikipedian Tähtivaeltaja-sivu tarjoaa hieman tiivimpää informaatiota, mutta eipä sekään paljoa osaa kertoa.

Tähtifantasia on Tähtivaeltajan sisarpalkinto, joka jaetaan vuoden parhaalla fantasiakirjalle.