Kadonnutta aikaa etsimässä 10: jälleenlöydetty aika

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä : 10 : Jälleenlöydetty aika

Nyt on sitten Proust-matka tehty. Välillä se oli henkeenkäyvän tiivistä, välillä toivottoman tuntuisen hidasta. Joidenkin hetkien vaikeatajuisuus vaihtui pian suuriin oivalluksiin ihmisen elämästä, heidän välisistään suhteista, rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta. Uskaltaisin väittää, että vaikka sarjan ensimmäistä osaa, Swannin tietä, pidetään ehkä... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 9 : Pakenija

Kiipeäminen Proust-vuorelle alkaa olla jo lähellä loppuaan, ja vaikka välillä matka onkin hengästyttänyt lukijaansa, on yhdeksäs osa taas helpompi elää läpi ja sulattaa. Ehkäpä tämä Proustin tyyli alkaa vähitellen todellakin tulla tutuksi, niin että vanhan rakkauden luo on hyvä palata? ”Albertine-neiti on lähtenyt!” Nämä ovat romaanin ensimmäise... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 8 : Vanki

Jälleen pitkästä aikaa Proustin parissa, kuukausiahan tässä on taas mennyt modernimpaa kirjallisuutta lukiessa. Mutta se, joka alkuun näytti melkein toivottomalta urakalta, on nyt kuin vanhan ystävän luokse palaisi. Vanki-romaanissa on kuten edeltäjässään Sodoma ja Gomorra -kirjassa kaksi keskeistä tapahtumien ja ajatusten ympäristöä. Toisaalla ... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 7 : Sodoma ja Gomorra I-II

”Nainen Gomorran, mies Sodoman mukaan”, on lausunut ranskalainen kirjailija Alfred de Vigny, ja siinä voitaisiinkin sanoa olevan jonkinlainen johtotähti sarjan tälle osalle: 550 sivun verran siinä käsitellään näiden vanhatestamentillisten kadotukseen joutuvien kaupunkien vanhatestamentillista perisyntiä eli homoseksuaalisuutta. Onhan mukana tiet... Lue koko vinkki »

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä 6 : Guermantesin tie II

Onpas taas kulunut pitkä aika siitä, kun viimeksi ahersin Proustin romaanisarjan parissa! Tässä kuudennessa osassa on kaksi selvää lukua, ensin suppea kertomus Marcelin isoäidin kuolemasta ja sen jälkeen lähes yhteen päivään sijoittuva kuvaus kertojan vierailusta Guermantesien kotona seurapiirikutsuilla. Ihan lopussa Marcel vielä poikkeaa myöhään i... Lue koko vinkki »
Aurora

Raija Oranen: Aurora

Aurora Karamzin – lempihenkilöni historiasta. Nyt sain lukea elämäkertaromaanin hänestä, joka oli jollain lailla vaan niin uskottava. Kun on lukenut lähes kaiken, mitä on hänestä käsiinsä saanut, niin oli erittäin mukava lukea myös romaani, missä Aurora tavallaan "herää henkiin". Raija Oranen on tehnyt hyvää työtä, kaivaessaan esiin kaiken, mikä... Lue koko vinkki »

Evelyn Waugh: Mennyt maailma

Toinen maailmansota tuhosi lopullisesti erään elämäntavan. Englantilainen herraskartano oli tulossa tiensä päähän jo muutenkin, mutta poliittiset myllerrykset tappoivat sen lopullisesti. Menneen maailman, entisen elämän muistot palaavat heti kapteeni Charles Ryderin mieleen, kun hän saapuu joukko-osastonsa kanssa varuskunta-alueeksi muutetun Brides... Lue koko vinkki »

P. G. Wodehouse: Hiiop, Jeeves

Rikas kolmikymppinen tyhjäntoimittaja Bertie Wooster elelee Lontoossa miespalvelijansa Jeevesin kanssa. Bertien elämä olisi huoletonta ja mukavaa — kavereista, viinistä ja tanssista ei ole pulaa — ellei ilmassa väijyisi jatkuvasti hirvittävä uhka: tädit. Jatkuvine vaatimuksineen ja kiristyksineen. Yhä uusine morsianehdokkaineen. Ja pahintahan, mitä... Lue koko vinkki »
Kiitos, Jeeves

P. G. Wodehouse: Kiitos, Jeeves

Jeeves-tarinoita I on alaotsikkona näiden aiemmin suomentamattomien tai nyt uudelleen suomennettujen tarinoiden sarjalle. Kirja sisältää kaksi romaania, Jepulis, Jeeves ja Kiitos, Jeeves, sekä novellin Munakasta, Jeeves. Ja lisää siis ilmeisesti seuraa. Televisiostakin tuttu Jeeves on herrasmiespalvelija, jonka isäntä Bertram "Bertie" Wooster to... Lue koko vinkki »