National Book Critics Circle Award

Yhdysvaltalainen kriitikkoyhdistys National Book Critics Circle jakaa joka vuosi tukun kirjallisuuspalkintoja parhaille kirjoille. Palkintoja jaetaan kuudessa eri kategoriassa: kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, runous, muistelmat ja omaelämäkerrat, elämäkerrat ja kritiikki.

Palkinnon voi saada alunperin englanniksi kirjoitettu teos tai käännös. Myös omakustanteet, essee- ja novellikokoelmat voivat voittaa. Keittokirjat, self help, lähdeteokset, kuvakirjat ja lastenkirjat on rajattu palkinnon ulkopuolelle. Kustantajat tarjoavat kirjojaan palkintoehdokkaiksi, mutta tuomariston jäsenet voivat tehdä myös omia ehdotuksiaan.

Yhdistys on perustettu vuonna 1974 ja ensimmäiset palkinnot jaettiin jo 1975. Palkinnot valitsee 24-jäseninen johtokunta, jonka jäseniksi voivat hakea kaikki yhdistyksen jäsenet. Johtokunta jakautuu komiteoihin, jotka valitsevat kunkin kategorian finalistit. Myös yhdistyksen jäsenet voivat äänestää kirjoja finalistien joukkoon. Lopulta raati valitsee finalisteista lopulliset voittajat.

Seuraavat finalistit tai voittajat on arvostelu Kirjavinkeissä: