Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »

Riitta Konttinen: Aino Sibelius

Aino Sibelius (1871-1969) oli ihminen, josta kukaan ei voi olla tietämättä. Jean Sibeliuksen kaunis vaimo, joka seisoi miehensä vieressä, kannusti, kärsi ja rakasti. Riitta Konttinen on erittäin kauniisti ja rehellisesti kirjoittanut Aino Sibeliuksesta niin, että tämä tulee lukijalle tutuksi ja hyvin lähelle. Lisäksi koko suku. Järnefeltit, vanh... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Leif Segerstam Nyt!

Leif Segerstamin sinfonia numero 111 kantaesitettiin Lappeenrannassa keväällä 2005. Se on poikkeuksellinen teos: se on sävelletty orkesterille ja 1000 laulajalle. Meitä laulajia kantaesityksessä Itämeren alueen kansainvälisellä opiskelijakuorofestivaalilla oli vain noin 750, mutta kiinnostava esitys siitä tuli niinkin. Teos toteutettiin ilman kapel... Lue koko vinkki »
Music in the Castle of Heaven

Sir John Eliot Gardiner: Music in the Castle of Heaven

Luin keväällä Jukka Kemppisen Tuolta puolen -kirjan, josta löysin klassisen musiikin ja erityisesti Bachin kantaatit. Olenkin kuunnellut helluntaista lähtien kantaatteja joka viikko, kirkkokalenteria seuraten, pääasiassa Sir John Gardinerin ja English Baroque Soloistsin kantaattisyklistä. Kemppinen mainitsi myös kehuen Gardinerin Music in the Ca... Lue koko vinkki »
Tulisaarna

Samuli Tiikkaja: Tulisaarna

Einojuhani Rautavaara keksi teini-iässä, että hänestä on pakko tulla säveltäjä. Murrosikäänsä sodan jaloissa elänyt ooperalaulajan ja lääkärin poika menetti molemmat vanhempansa jo nuorena, mutta kasvoi tätinsä hoivissa nopeasti itsenäiseksi muusikonaluksi. Hän teki ensimmäisen pienen kansainvälisen läpimurtonsa jo 1950-luvulla, nousi suureen suosi... Lue koko vinkki »

Vesa Sirén: Aina poltti sikaria

Jean Sibeliuksesta (1865–1957) on kirjoitettu aikojen saatossa hyllymetreittäin kirjallisuutta monilla kielillä elämäkerroista teosanalyyseihin, toimitetusta kirjeenvaihdosta lehtiartikkeleihin, henkilökulttia lähentelevistä intomielisistä palvonnanosoituksista mitä kriittisimpiin pilkkakirjoituksiin. Vesa Sirén tuo oman panoksensa tutkimukseen pyr... Lue koko vinkki »

Toni Edelmann: Lumottu maa: mennyt minussa

Toni Edelmannin elämäkertateos on nopea luettava, mutta helpolla se ei lukijaa päästä. Mennään lapsuuteen, aloitetaan sieltä ja siellä onkin tapahtunut paljon, osaa ei edes muista, osan muistaa ja osa tulee mieleen myöhemmin. Edelmannin lapsuus oli rankkaa ja kamalaa siitä teki, kun opettaja käytti häntä, koulupoikaa hyväkseen. Se oli kuin musta... Lue koko vinkki »
Tuijotin tulehen kauan

Juhani Koivisto: Tuijotin tulehen kauan: Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä

Toivo Kuula (1883–1918) oli yksi Suomen merkittävimmistä säveltäjistä, joka loi uransa erityisesti yksinlaulujen ja kuoromusiikin nerokkaana ja omaleimaisena osaajana. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti saavuttaa maanlaajuista mainetta sekä säveltäjänä että orkesterinjohtajana, ja herättivätpä jotkin hänen teoksensa mielenkiintoa aina Pietaria myöten.... Lue koko vinkki »