Vapautuksen päivä

George Saunders: Vapautuksen päivä

Tutustuin George Saundersin tuotantoon loistavan moniäänisen Lincoln bardossa -romaanin myötä. Amerikkalaiskirjailijan omaperäinen ote ja viistot aihevalinnat jatkuvat novellikokoelmassa Vapautuksen päivä. Teoksen novelleista osa on julkaistu muutaman viime vuoden aikana The New Yorkerissa, osa on kokonaan uusia. Kirjan aloittava pitkä niminovel... Lue koko vinkki »
Aikani Amerikassa

Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa. Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan... Lue koko vinkki »
Hiljaisuus

Don DeLillo: Hiljaisuus

Mitä jos eräänä päivänä internet, puhelimet, tv:t ja monet muutkin laitteet vain lakkaisivat toimimasta? Näin tapahtuu Don DeLillon vuoteen 2022 sijoittuvassa pienoisromaanissa. Koko teknologia romahtaa – eikä kukaan tiedä miksi. Onko kyse tietoteknisestä viasta, kyberhyökkäyksestä, maailman laajuisesta sähkökatkosta, sattumasta vai mistä? Sitä ... Lue koko vinkki »
Tähtilipun maa

Markku Henriksson: Tähtilipun maa

Amerikan historia on jännittävä aihepiiri, koska erityisesti maan ja alueen lähihistoriaa käydään runsaasti läpi kirjoissa ja elokuvissa ja suurella yleisöllä on monesta tapahtumasta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, koska historia on tuotu näkyvästi esiin. Amerikan historia on kuitenkin pitkä ja polveileva ja siihen liittyy valtavasti henkilöitä... Lue koko vinkki »
Daddy

Emma Cline: Daddy

Yhdysvaltalainen kirjailija Emma Cline tuli lukevalle yleisölle tutuksi viime vuonna suomennetulla esikoisromaanillaan Tytöt, jonka tapahtumat pohjautuivat todellisuuteen eli Charles Mansonin nuorista naisista koostuvaan ”perheeseen”. Nyt Cline lähestyy meitä kymmenellä novellillaan ja onnistuukin siinä kerrassaan mainiosti. Clinen novellit kuva... Lue koko vinkki »
Sydänmaiden kapina

Markku Ruotsila: Sydänmaiden kapina : Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu

Olin selaamassa Helsingin kirjamessujen ohjelmaa, kun törmäsin tähän Markku Ruotsilan uutuuskirjaan Sydänmaiden kapina : Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu. Kirjan otsikko jo selittää, miksi meni lukulistalle. Ruotsila lähtee siitä lähtökohdasta, että oikeastaan USA on paljon konservatiivisempi kuin yleinen mieliku... Lue koko vinkki »
Amerikan poika

Richard Wright: Amerikan poika

Olen ollut amerikkalaisen kirjailija Richard Wrightin fani siitä asti, kun luin hänen romantisoidun elämäkertansa Musta poika. Se kirja vaikutti suuresti elämääni. Ensimmäisen kerran pääsin etnisen vähemmistön pään sisään ja koin miten musertavan brutaalia rasismi voi olla. Voisi kuvitella Orwellin Vuonna 1984:n olevan kirja, joka parhaiten kuva... Lue koko vinkki »
Minun amerikkani

Juha Itkonen: Minun Amerikkani

Minun Amerikkani. Hah. En halua julkaista sen nimistä kirjaa nyt. En voi. Mutta kai minun on pakko, tiedän ettei kustantamo anna minun vaihtaa nimeä, se on jo painettu esitteisiin ja ilmoitettu kirjakauppiaille, liian myöhäistä, kanna ristisi, itsepähän lähdit. Niin kuin lähdinkin, onnellisen tietämättömänä siitä, että Amerikka juuri kirjaa kirjoit... Lue koko vinkki »

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Mark Twainin Huckleberry Finn on yksi tunnetuimmista amerikkalaisen romaanikirjallisuuden henkilöhahmoista. Alkujaan Tom Sawyerin ystävänä esittäytynyt Huck, hieman yksinkertainen mutta hyväsydäminen maalaispoika, on pääosassa Huckleberry Finnin seikkailuissa. Kirja ilmestyi alunperin jo vuonna 1884, ja se on siitä lähtien sementoinut ase... Lue koko vinkki »
Rakkahin sisko

Kaarina de Wolff: Rakkahin sisko

Satu ja Kaarina, sisaruksia vaan ei suinkaan samanlaisia. Satu on jo nuorena ilmeisen utelias ja määrätietoinen, mieleltään maailmanvalloittaja. Hän päätyy merten taakse Amerikkaan ja elää omannäköistään, itsenäistä elämää. Viestit kyllä kulkevat Suomen suuntaan ja yhteydet ovat olemassa, mutta maantieteellinen etäisyys ja vuosikymmenten kuluminen ... Lue koko vinkki »
Mielen maisemissa

Paul Auster: Mielen maisemissa

Nyt on vähän hankala kirja vinkattavana, nimittäin Paul Austerin uusin teos Mielen maisemissa. Auster on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimmista nimistä, äärimmäisen älykäs ja analyyttinen kirjoittaja, jonka teosten parissa olen aiemmin aina viihtynyt erinomaisesti – tuntuu, kuin Austerin kirjojen äärellä olisi aina itseään sopivasti fik... Lue koko vinkki »
Kotiinpalaajat

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Pahinta köyhyydessä on se, että köyhänä oleminen on yhtä kuin unelmitta elämistä. Köyhänä ei ole varaa unelmiin, köyhän on tehtävä sitä, mikä on toimeentulon ja rahansaannin kannalta järkevää. Tämä ajatus, jonka lainasin Mathias Rosenlundilta, suomalaisittain köyhältä kirjailijalta, joka taannoin uhmasi kohtaloaan ja kirjoitti kirjan, toteutti unel... Lue koko vinkki »

Robert Fulghum: Sänky oli jo tulessa kun asetuin makuulle

Pidän kirjastoista. Pyrin käymään ainakin kerran viikossa katselemassa — ilman kummempaa ennakkosuunnitelmaa — mitä näppeihin tarttuisi. Joskus harvoin poistun tyhjin käsin, mutta useimmiten jostain tarttuu käsiin ainakin yksi mielenkiinnon herättävä opus. (Väistämätön seuraus tästä on se, että yöpöydälleni kertyy kamalat pinot kirjoja ja että niis... Lue koko vinkki »

Kurt Vonnegut: Kuolemaa tylympiä kohtaloita

Kurt Vonnegut oli eläessään kysytty puhuja ja kirjoittaja monenlaisiin tilanteisiin. Hän liikkui tieteellisten ja taiteellisten instituutioiden kokoontumisissa, yliopistojen promootioissa, kirjailijayhteisön tapaamisissa Amerikassa ja Euroopassa ja niin edelleen. Hän kirjoitti myös esseitä, artikkeleja ja kolumneja, jopa mainostekstejä, aikakausleh... Lue koko vinkki »

Michael Chabon: Kesämaa

Luin Wikipediasta, että Kesämaa on yksi kaikkien aikojen myydyimpiä lastenkirjoja. Hämmästyttävää. Se kuitenkin selittää, miksi kirja on suomennettu. Suomalaiselle lukijalle kirja tulee nimittäin olemaan pieni huti, koska sen perusolettamus on, että baseball on maailman hienointa ajanvietettä. Jos ei välitä baseballista tuon taivaallista, osa ki... Lue koko vinkki »

Paul Auster: Kuun maisemissa

Kuu möllöttää taustalla alusta loppuun kuin tietämättään, seuraten kirjan tarinaa sivustakatsojana. Tarina kertoo orvoksi jääneen Marco Stanley Foggin kirjavista vaiheista, mutta myös moni muu henkilö tulee tutuksi. Päähenkilö tietää mitä on köyhyys ja nälkä, mutta ei ole juuri koskaan epätoivoinen. Hän uskoo tiettyyn tarkoitukseen ja jatkuvuuteen,... Lue koko vinkki »

Isabel Allende: Ääretön suunnitelma

Gregory Reevesin isän äärettömän suunnitelman mukaan mikään ei tapahdu sattumalta. Siitä voi olla montaa mieltä, mutta isänsä aatteiden vaikutus seuraa Gregorya läpi elämän. Hän ehtii olla monessa mukana kokien köyhyyttä, sotaa, ihmissuhteita ja menestystä. Paikat, olosuhteet ja elämäntilanne vaihtelevat ja niin käy myös Gregoryn ajatusmaailman. Nu... Lue koko vinkki »

Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa

Tuttua laatua Austerin kynästä. Nathan Glass on kyyninen, kuusikymppinen mies, joka on onnistunut paremmin töissään kuin ihmissuhteissaan. Hän alkaa kerätä tarinoita muiden elämästä, mutta on kuitenkin samalla koko ajan itse tapahtumien ytimessä. Ihmisiä tulee tarinan edetessä lisää mukaan ja henkilöhahmot ovat mukavan erilaisia. Ihmiselämän mielet... Lue koko vinkki »
Mestarien aamiainen

Kurt Vonnegut: Mestarien aamiainen eli Hyvästi masentava maanantai

1970-luvun alussa amerikkalaissatiirikko Kurt Vonnegut täytti 50 vuotta. Mestarien aamiainen on tavallaan kirjailijan syntymäpäivälahja itselleen, eräänlainen välitilinpäätös. Kirjasta on tullut yksi Vonnegut-fanien suurista suosikeista, mikä onkin itse asiassa melko helppo ymmärtää: Mestarien aamiainen on monin tavoin hyvin tyypillinen edustaja Vo... Lue koko vinkki »