Lyijysydän

Tuire Malmstedt: Lyijysydän

Tuire Malmstedt on ollut hyvin puhuttu dekkaristi tässä 2010- ja 2020-lukujen vaihteessa ja enimmäkseen hyvässä sävyssä. Mikä ettei, onhan hän ollut vallan hyvä perinteisten arvoitusdekkarien kirjoittaja; lisäksi hän on osannut moniin kirjoihinsa tuoda historiallisen aikatason, joka on aluksi saattanut tuntua vähän keinotekoiselta, mutta on sitten ... Lue koko vinkki »
Auschwitzin kirjastonhoitaja

Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja

Auschwitz-Birkenau on helvetti maan päällä, mutta siellä toivoa todella tarvitaankin, oli se kuinka vähäistä tahansa. Yhdessä parakissa on perheleiri, jossa lapset saavat olla vanhempiensa kanssa ja käydä koulua. Dita on 14-vuotias joutuessaan Auschwitziin ja hän saa tärkeän mutta hengenvaarallisen tehtävän. Ditasta tulee Auschwitzin kirjastonhoita... Lue koko vinkki »
Exodus

Leon Uris: Exodus

Leon Urisin Exodus on jännitysromaani, joka kertoo, miten erilaiset ihmiset päätyivät Palestiinaan ja rakensivat Israelin valtion. Tämän romaani oli kirjallisuuden klassikkolistalla, jonka olin kopioinut netissä. Kirjan aihepiiri ja sen yli 500 sivun mitta eivät houkutelleet, mutta olen ennakkoluuloton, joten otin luettavaksi. Urisin kerronta ol... Lue koko vinkki »
Älä astu sieluuni kengät jalassa

Paola Pigani: Älä astu sieluuni kengät jalassa

Vapautta rakastavat romanit, Ranskan natsimiehitys – ei se kaikista toivoa luovin yhdistelmä. Älä astu sieluuni kengät jalassa kertoo yhden romanisuvun tarinan 1940-luvun Ranskassa. Perhe joutuu keskitysleirille, koska kaiken maailman irtolaisethan eivät vapaana kuljeksi, olkoonkin että romanit ovat osansa tehneet muun muassa taistellen ensimmäises... Lue koko vinkki »
Elävien kirja

Affinity Konar: Elävien kirja

Pearl ja Stasha ovat puolanjuutalaiset kaksoset, jotka päätyvät Auschwitzin keskitysleirille. Siellä tytöt otetaan Josef Mengelen tutkimuskappaleiksi tämän kieroutuneisiin kaksostutkimuksiin. Henkiinjääminen ei siis ole ensisijainen ongelma, Mengele kyllä varmistaa tutkimuskappaleidensa selviytymisen keskitysleirin vaikeuksien keskellä. Elämä Me... Lue koko vinkki »
Tappotanner

Timothy Snyder: Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä

Timothy Snyderin Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä kertoo, mitä tapahtui Molotov–Ribbentrop-sopimuksen kattamilla alueilla toisessa maailmansodassa. Timothy Snyder keskittyy Molotov–Ribbentrop-sopimuksen solmimisen jälkeisiin tapahtumiin, jotka eskaloituivat toisen maailmansodan aikana kauhistuttavimpiin massamurhiin, mitä ihmi... Lue koko vinkki »
Poika raidallisessa pyjamassa

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Jos haluaa lukea toisen maailmansodan aikaisista juutalaisten kohtaloista, niin silloin on luettava myös tämä kirja. Poika raidallisessa pyjamassa on lapsen silmin kuvattu ja koskettava. Kirja on erilainen, kuin muut aihetta käsittelevät kirjat, joita olen tähän asti lukenut. Päähenkilö on 9-vuotias Bruno, joka on natsiupseerin poika. Pojan perh... Lue koko vinkki »

Elie Wiesel: Yö

Olen lukenut paljon kirjoja, jotka käsittelevät keskitysleirejä, juutalaisten kohtelua sotien aikana. Tämä Elie Wieselin kirja oli lukematta, mutta nyt se on luettu ja se oli kerrassaan koskettava. Kaikki keskitysleirikuvaukset ovat järkyttäviä ja on ihan hyvä välillä lukea sitä kaikkea kärsimystä. Palauttaa itsensä olemaan kiitollinen niin monesta... Lue koko vinkki »