Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Afrikka : Suurenmoinen maanosa

Kim Chakanetsa: Afrikka : Suurenmoinen maanosa

Lasten tietokirjoihin on helppo suhtautua lämpimästi: minullakin on jäänyt muistoja monesta kiehtovasta lapsuuden tietokirjasta. Tämä Afrikka : Suurenmoinen maanosa on heti kannesta lähtien todella kiinnostavan näköinen kirja. Suuri koko ja upean näköinen kansikuva tekevät kirjasta houkuttelevan näköisen. On aika kova tavoite tiivistää Afrikan k... Lue koko vinkki »
Toukokuun auringon aikakirjat

Asta Piiroinen: Toukokuun auringon aikakirjat : Esseitä Argentiinasta

Mitä tulee mieleen Argentiinasta? Tango, Peronit, pampa, natsit, katoamiset, inflaatio… Siinähän sitä, ei siis kovin paljon. Onneksi on ihmisiä, jotka tietävät paremmin ja laittavat tietonsa kansien väliin. Asta Piiroinen on asunut pitkään Argentiinassa ja tuntee maan perinpohjaisesti. Toukokuun auringon aikakirjat on esseeteos, jonka noin 30 tekst... Lue koko vinkki »
Queer : Sarjakuvajohdanto

Meg-John Barker ja Jules Scheele: Queer : Sarjakuvajohdanto

Campeissa representaatioissa on potentiaalia osoittaa sukupuolen ja seksuaalisuuden performatiivisuus ja häiritä normatiivisia representaatioita. Voisiko tuon selkeämmin sanoa! Niin kuin monen muun kohdan kirjassa, jonka tarkoitus on arkistaa, jakaa ja kansanomaistaa meille tavantallaajille tieteellistä sanomaa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta... Lue koko vinkki »
Sanojen liike

Piia Kleimola ja Tarja Tornaeus: Sanojen liike : Kirja uudistajalle

Tämä kirja on nam! Olen aina tykännyt sanojen liikkeestä! Lukeminen ja sanojen tärkeys, miten ne asetellaan ja miten niiden kanssa voi jopa leikkiä ja ennenkaikkea, miten paljon lukeminen on auttanut minua elämässäni. Se on ollut selviytymiskeino nro 1. Lisäksi se, että uudistaminen on niin hyvä juttu. Miksi kaiken pitäisi aina mennä niin kuin e... Lue koko vinkki »
Dreaming the Karoo

Julia Blackburn: Dreaming the Karoo : A People Called the /Xam

There were once five hundred happy peopleAnd they were attacked and poisonedAnd after that there was peace and quiet. Julia Blackburn aloittaa kirjansa vanhalla walesilaisella runolla ja vaikka runon alkuperä onkin perin kaukana Etelä-Afrikasta, kiteytyy kirjan viesti siihen kivuliaalla tavalla. Vielä 1800-luvulla Etelä-Afrikassa eli busmanneihi... Lue koko vinkki »
Africa Is Not a Country

Dipo Faloyin: Africa is not a Country : Breaking stereotypes of Modern Africa

Afrikka ei ole maa, mutta mediaa katsoessa sitä ei välillä uskoisi. Kuten loput­tomat somekommentit tietävät, Afrikka on se maanosa jossa mikään ei muutu koskaan, aina vain ihmiset elelevät savimajoissaan diktaattorien hallittavana ja nälkää nähden. Tämä nyt ei tietysti pidä paikkansa, seitsemän kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta on Afrikas... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »
Lingvistinen metsä

Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

Välillä kirjastossa tulee vastaan kiinnostavia kirjoja. Lingvistisen metsän kansi ja nimi houkuttelivat tarttumaan ja takakansiteksti sai lainaamaan. Kaipasin pitkän proosaeepoksen jälkeen vähän kevyempää ja lyhyempää tekstiä, joten kolumnimainen rakenne nosti tämän kirjan lukulistalle. Sikäli tuli kuitenkin huti, että eihän tämä nyt ihan kevytt... Lue koko vinkki »
Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

”Tarinani kertoo eurooppalaisesta identiteetistä, joka on juuttunut kiinni menneisyyteen, ja tuon menneisyyden alennusmyynnistä globalisoituneilla markkinoilla… Siitä tulee rakkauden tunnustus Euroopalle sellaisena kuin se joskus oli. Euroopalle, joka tällä hetkellä on jäämässä viimeisen ja lopullisen barbaarihyökkäyksen jalkoihin sen vuoksi, milla... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Kaakkois-Aasian historia

Marja-Leena Heikkilä-Horn: Kaakkois-Aasian historia

Tämä Kaakkois-Aasian historia onkin järeä teos: liitteet poislukien lähes 500 sivua ja paljon tekstiä sivulla. Kannattaa siis varautua vähän pidemmälle reissulle Kaakkois-Aasiaan. Eipä aluetta ihan tuosta noin vain voi läpi suhauttaakaan, asuuhan tuossa sinänsä melko pienessä maailmankolkassa yli 650 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, että alueen hi... Lue koko vinkki »
Hiphop Suomessa

Dragana Cvetanović, Inka Rantakallio, Venla Sykäri ja muut (toim.): Hiphop Suomessa : puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Kirjassa joukko tutkijoita ja hiphopkulttuuriin kytkeytyneitä taiteilijoita esittää havaintojaan genrestä. Hiphop Suomessa onkin yhdistelmä vertausarvioituja akateemisia tutkimuksia ja harrastelijoiden esseitä. Se käsittelee niin suomalaisen hiphopin syntyä ja evoluutiota, sukupuolikysymyksiä, rodullistamista, breake dancea, graffititaidetta ja mon... Lue koko vinkki »

Liisa Väisänen: Ranska, rakkaudella

Liisa Väisäsen asiantuntevassa matkassa jälleen! Aiemmin olen täällä jo vinkannut hänen kirjoistaan Enemmän Espanjaa ja Kaikki Italiani. Tällä kertaa kierroksessa on Euroopan suurvalta Ranska. Kirjaa lukiessa todellakin palautuu mieleen niin Ranskan merkitys Euroopan historiankirjoituksessa kuin maan asema eurooppalaisessa päätöksenteossa yhä tänää... Lue koko vinkki »
Pelitaiteen manifesti

Juho Kuorikoski: Pelitaiteen manifesti

Kokeneella pelitoimittajalla ja -kirjailijalla Juho Kuorikoskella on kirjalleen yksinkertainen agenda: määritellä pelit kahdeksanneksi taiteeksi heti siihen kirjallisuuden, teatterin, kuvanveiston, maalaustaiteen, musiikin, arkkitehtuurin ja elokuvan jatkoksi. Kuorikosken näkemys on, että pelit ovat se lopullinen taidemuoto, johon kaikki muut ta... Lue koko vinkki »
1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Charles C. Mann: 1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Mitä oli Amerikassa vuonna 1491 eli vuosi ennen Kolumbuksen saapumista? Yleinen käsitys lienee, että muutama hassu intiaani siellä täällä. Tämä virallinen käsitys taitaa kuitenkin olla pahemman kerran väärässä. Nykytutkimuksen valossa Amerikassa asui vuonna 1491 todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin Euroopassa. Pian vuoden 1492 jälkeen tilanne ku... Lue koko vinkki »
Pohjolan onnelat

Michael Booth: Pohjolan onnelat : karu totuus Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta (ja Islannistakin)

Enpä olisi arvannut etukäteen, että maantieteeseen luokiteltu, noin 300 tiheällä präntillä painettua sivua sisältävä kirja olisi pitänyt minua herkeämättä vallassaan, mutta näin vain kävi kun tartuin Michael Boothin teokseen Pohjolan onnelat. Ehkä syynä on sitten se meidän suomalaisten loputon kiinnostus siihen, mitä muut meistä ajattelevat ja mink... Lue koko vinkki »
Kuuba : trooppinen cocktail

Juhani Similä ja Laura Similä: Kuuba : trooppinen cocktail

Kuuba : trooppinen cocktail on nimensä mukaisesti kunnon cocktail Kuubasta. Se koostuu artikkeleista, jotka käsittelevät maata, sen historiaa, kulttuuria ja elämänmenoa. Myös sikarit ja rommi ovat saaneet omat kappaleensa. Matkaopasmaisempi osuus kertoo eri maakunnista. Teos on tuhti tietopaketti kenelle tahansa maasta kiinnostuneelle. Sisältöä ... Lue koko vinkki »
Afrikan ympäri

Juha Vakkuri: Afrikan ympäri

Juha Vakkurin afrikkalaista matkatrilogiaa voi pitää yhtenä tämän vuoden parhaista kirjallisista löydöistäni. Vakkuri on kokenut ja sivistynyt vanhempi valtiomies, joka tietää, missä liikkuu ja mitä haluaa. Vakkurin matkakirjat ovat monipuolisia läpileikkauksia toisaalta historiaan ja politiikkaan ja toisaalta ihan nykypäivän matkaamisen haasteisii... Lue koko vinkki »