Nokkosia ja ihmisiä

Paola Pigani: Nokkosia ja ihmisiä

Paola Piganin esikoisromaani Älä astu sieluuni kengät jalassa teki vaikutuksen, joten tokihan seuraava suomennos Nokkosia ja ihmisiä piti myös lukea. Tällä kertaa Pigani on vahvasti omaelämäkerrallisen aineiston äärellä, kuvaamassa nuoren tytön kasvua 1970-luvun Ranskassa. Perhe on lähtöisin Italiasta, mutta lapset ovat jo ranskalaisia. Koti on ... Lue koko vinkki »
Aurinkotyttö

Nura Farah: Aurinkotyttö

Aurinkotyttö on Suomessa asuvan somalin Nura Farahin toinen teos. Se on itsenäinen jatko-osa esikoisteokselle Aavikon tyttäret ja kertoo seuraavan sukupolven tarinan. Pääosassa on Aavikon tytärten päähenkilön Khadijan tytär Shamsu ja tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Somaliaan. Periaatteessa tarina on monesta romaanista tuttu: nuori tyttö haluai... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

On alkava kesä 1972. Lukiolaispojan koulu loppuu, kaverit aikovat lähteä interrailille. Hänen kesänviettonsa jää vain ajatustasolle. Isän sairastaminen ja potkut sekä vasta ostetun auton palauttaminen ja maksujen kuittaaminen vievät hänet töihin verstaalle. Keskelle raavaiden miesten raskaita hommia. Asuminen viikot asuntovaunulla verstaan vierellä... Lue koko vinkki »
Pihkatappi

Antti Heikkinen: Pihkatappi

Kirja alkaa siitä, kun kolmevuotias Jussi Taskinen katsoo televisiota, josta isä katselee Kekkosen hautajaisia. Siitä se alkaa, eräänlainen sukukertomus, jonka vaiheet ovat paikka paikoin varsin mielenkiintoiset. Jussi elää isänsä kanssa kaksin, koska äiti on kuollut, eikä sisaruksia ole. Aikuisten maailmassa lapsena, tarkkailijana. Asutaan maal... Lue koko vinkki »
Makeannälkä

Ian McEwan: Makeannälkä

Selena Frome on piispan tytär, joka haluaisi opiskella kirjallisuutta, mutta jonka äiti pakottaa opiskelemaan matematiikkaa Cambridgeen, lahjoja kun kerran on. Opintojensa päätteeksi Selena kohtaa vanhemman herrasmiehen, professorin, joka rekrytoi Selenan tiedustelupalvelu MI5:n leipiin. Selena päätyy sihteeriksi, sillä eihän siihen aikaan – 197... Lue koko vinkki »

Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi

Oli henkilö, joka oli tottunut hänestä käytettävän erästä nimeä. Oli Poika. Ja vielä minä. Niin; hän puhui itsestään kolmessa persoonassa, milloin mitenkin. "Syntynyt 1957. Käynyt koulua kuusikymmentäluvulla ja seitsemänkymmentäluvun alussa. Kiltti, avulias poika. Menestyi koulussa. Sai kiitosta kaikilta. Puhdas rikosrekisteri. Lyhyesti sanoen: poi... Lue koko vinkki »

Marja Björk: Prole

Hän ajatteli, että isän ja äidin tappelut sekä ero ovat hänen vikansa. Niinhän isä aina sanoi, että tuokin tuossa vielä riesana. Olisi pitänyt olla kiltimpi, vaikka olihan hän. Hän hoiti kaikkia nuorempia lapsia myöhemmin siellä Pankakoskella, minne äidin kanssa muutettiin, vaikka oli itsekin pieni. Prole kertoo vuorotellen äidin siskon suulla s... Lue koko vinkki »
Kansi: Death ray

Daniel Clowes: Death-ray

Kirjan kansi antaa sisällöstä ehkä liiankin menevän kuvan. Andy on nimittäin aika tavallinen amerikkalainen mies. Aikoinaan hän oli aika tavallinen teinipoika – tosin hänen vanhempansa olivat kuolleet varhain, hänellä oli vain yksi ystävä ja hän eli kaukosuhteessa tyttöystävänsä kanssa. Tyypillinen yksinäinen, harmaa ja tragikoomisella tavalla bana... Lue koko vinkki »

Jonathan Lethem: Yksinäisyyden linnake

Pohjimmiltaan Yksinäisyyden linnake on kasvutarina. Se kertoo, millaista yksinäisen valkoisen pojan oli kasvaa 1970-luvun mustassa Brooklynissä. Kirjan päähenkilö Dylan Ebdus on hippiäidin ja kuvataiteilijaisän — kahden poissaolevan vanhemman — lapsi, jonka on selvittävä Brooklynin kaduilla jollain keinolla. Onneksi on Mingus Rude, naapuristoon ... Lue koko vinkki »