Elämä eläinten kanssa

Aura Koivisto: Elämä eläinten kanssa

Tämä kirja on mahtava seikkailu eläinten maailmaan, jossa oppaana toimii ikänsä erilaisten eläinten kanssa elänyt Aura Koivisto. Auran voi tietää tai muistaa siitä, että hän eli lapsuutensa Korkeasaaressa, missä hänen isänsä Ilkka oli johtajana. Hänen äitinsä Sesse toimi keinoemona monelle Korkeasaaren asukille. Lapsuutta tässä kirjassa käsitellää... Lue koko vinkki »
On todellakin kuljettava kuusikon läpi

Veera Sylvius: On todellakin kuljettava kuusikon läpi

Tätä runokokoelmaa luonnehdettiin kuvastossa haikumaiseksi. Se ja aivan todella hurmaava nimi riittivät houkuttelemaan tarttumaan kirjaan. Veera Sylvius on runoilijana ensikertalainen, työurallaan hän on työskennellyt avaruusfysiikan ja ja ohjelmistokehityksen parissa. Avaruus onkin läsnä runokokoelmassa – jo sen prologirunon ensimmäinen säkeist... Lue koko vinkki »
Helmipöllö

Erkki Korpimäki: Helmipöllö

Tunturipöllö, Pöllöt : metsiemme hiljaiset saalistajat ja Helmipöllö. Jos kevät on pöllöjen kuuntelun sesonkiaikaa niin tänä vuonna se on sitä myös kirjoille. Helmipöllö on jo kolmas julkaistu pollökirja melko lyhyen ajan sisään. Se koostuu vankkaan tutkimustyöhön perustuvista teksteistä, kuvista, muutamasta maalauksesta ja grafiikoista. Helmipö... Lue koko vinkki »
Huuto kaupunkiluonnon puolesta

Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta

"Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt…" Kirjassakin versioidun laulun vanha lyriikka on varmaan ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä moni tuttuun metsään mennyt on kokenut viime vuosina tyrmistyttävän yllätyksen rakkaan paikan menettämisestä. Helsingin lähimetsiä puolustavat asukasaktiivit ovat nähneet tämän etulinjassa ja Huuto kaupun... Lue koko vinkki »
Puut

Olli Sinivaara: Puut

Puut on neljään osioon jaettu 28 runon kokoelma. Olli Sinivaara kirjoittaa koivuista, männyistä, talvisesta metsästä, puiden lehdistä, sammaleista. Hän havainnoi puita ja muuta luontoa monesta näkökulmasta ja käsin kosketeltavan läsnäolevasti. Runokuvat ovat värikylläisiä, runokieli suoraa ja konstailematonta. Runot tempaavat mukaan kokemaan, ... Lue koko vinkki »
Puiden asukkaat

Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat

Kun katsoo puuta kaukaa niin näkee yhden puulajin, mutta mitä lähemmäs kulkee niin lajien määrä ja kirjo kasvavat melkoisesti. Kaikkia niitä ei löydä tai tunnista, mutta Puiden asukkaat kertoo mitä kaikkea missäkin puussa elää. Yhtä mittavaa teosta puissa elävistä lajeista on tuskin aiemmin julkaistu missään. Kirja on yksinkertaisesti upea ja va... Lue koko vinkki »
Kivet kannot tähdet kuuta

Mitja Mikael Malin: Kivet kannot tähdet kuuta

"Eikö se kansa vimmattu ole, / joka näitä uskoo ja rukoilee?Siihen Piru ja synti veti heitä, / että he kumarsivat ja uskoivat näitä.Kuolleiden hautoihin ruokaa vietiin, / joissa valitettiin, paruttiin ja itkettiin. Menninkäiset myös heidän uhrinsa saivat, / koska lesket huolivat ja naivat. Palveltiin myös paljon muuta, / kiviä, kantoja, tähtiä ja k... Lue koko vinkki »
Majavan mailla

Paula Forsberg ja Pepe Forsberg: Majavan mailla

Majavan mailla on hieman erilainen luontokirja. Pääosissa ovat toki Evon majavat, mutta ne esitellään enemmän nimikoituina "henkilöinä" kuin salaperäisinä erämaajärvien asukkeina. Suurin osa tekstistä on toteutettu päiväkirjamaisesti. Tekijät ovat kuvanneet majavista paljon hienoa materiaalia, jota on ennen kirjaa jaettu sosiaalisessa mediassa. ... Lue koko vinkki »
Lumotun metsän sisaret

William Doyle ja Naomi Moriyama: Lumotun metsän sisaret : Elämää Pohjois-Karjalassa amerikkalaisin silmin

”Kävelen pehmeällä sammal- ja neulasmatolla koivuja, kuusia ja mäntyjä kasvavassa metsässä. Olen ylimaallisen hiljaisuuden ympäröimänä planeetan puhtaimman ilman hyväillessä keuhkojani.” Näin alkaa Lumotun metsän sisaret, jonka ovat kirjoittaneet kaksi New Yorkissa  asuvaa amerikkalaista, aviopari Naomi Moriyama ja Wiliam Doyle. Moriyama on alku... Lue koko vinkki »
Heräämisiä

Juha Kauppinen: Heräämisiä

Siinä missä Monimuotoisuus kertoi asioista enemmän lajien ja paikkojen kautta niin Heräämisiä käsittelee teemaansa henkilöiden ja henkilökohtaisuuksien kautta. Haastattelussa on moni luonnonsuojelun eturintamassa toiminut henkilö. Samalla se on pienoishistoriikki ja syväpohdinta – ehkä myös herättäjä. Kettingeillä puskutraktoriin kiinni, teräviä... Lue koko vinkki »
Metsän ovi

Leena-Kaisa Laakso: Metsän ovi ja muita kertomuksia

Tämä kirja on kaikille metsää rakastaville ja kyllä, myös muille, sillä kun tämän kirjan on lukenut, alkaa tehdä mieli metsään. Leena-Kaisa Laakso on koonnut tähän kirjaan monta monituista tarinaa, jotka jollain lailla kertovat metsästä. On haastatteluja eri ihmisiltä ja heidän metsäkokemuksistaan ja on kerrottu, miten joku kirjailja, vaikkapa E... Lue koko vinkki »
Mies joka istutti puita

Jean Giono: Mies joka istutti puita

Ihanko totta! Eikö tätä klassikkoa ole vielä kukaan käsitellyt täällä? Pieni läpykkä täynnä hellää sanomaa, tulevaisuuden uskoa. Niin faktalta tuntuvaa fiktiota kuin olla voi. Jean Giono (1895-1970) vaeltelee asumattomilla Provencen alppiseuduilla janoissaan, kunnes yllättäen törmää erakoituneeseen lammaspaimeneen. Lähdevettä leilistä tarjolla.... Lue koko vinkki »
Metsä elää

Kimmo Ohtonen: Metsä elää

Tästä kirjasta pitäisi kertoa sanoin ja kuvin, ei pelkästään sanoin. Kun haluan sisällyttää arvosteluuni lauseita kirjan tekstistä, minun pitäisi ottaa myös kuvia. Kuvat ja teksti kun yhdessä muodostavat kirjan vaikuttavan kokonaisuuden. Kirjan teksteissä yhdistyy kaunokirjallinen tarinankerronta ja täsmällinen tieteellisiin tutkimuksiin perust... Lue koko vinkki »
Metsä minussa

Heikki Willamo: Metsä minussa

Kirjahyllyssäni on Heikki Willamon Haukkametsä, jonka omistuskirjoitus on joulukuulta 1998. Metsä minussa -kirjassa Willamo aloittaa kertomisen vuodesta 1987, mutta päätyy lopussa juuri tuohon tuttuun haukkametsään ja sen muistoihin. Uusi teos on kuin pienoishistoriikki hänen metsäsuhteestaan sekä näyttelyretki Willamon metsäkuvien äärelle. Olen... Lue koko vinkki »

Anni Kytömäki: Margarita

Uhanalainen jokihelmisimpukka on elänyt maapallolla omaa salaperäistä elämäänsä jo kauan ennen ihmistä. Se on Anni Kytömäen kolmannen romaanin keskiössä, välillä suoraan ja välillä symbolisesti. Ihmisen ja luonnon yhteys sekä rinnakkaiselo ovat myös Margaritan vahvoja teemoja. Sotien jälkeen muuttoliike maaseudulta kaupunkiin on voimistunut ja t... Lue koko vinkki »

Mika Honkalinna: Talo metsässä

Pelkästään jo kirjan nimi on se, joka houkuttelee ottamaan tämän kirjan käsittelyyn. Kuinka jollain on talo metsässä ja mitä siitä seuraa... Mika Honkalinna rakennutti talon perheelleen Limingan metsään. Näin ollen luontoa voi seurata vaikkapa keittiön ikkunasta. Tässä tapauksessa oli se hieno juttu, että myös koko perhe oli sitä mieltä, että ko... Lue koko vinkki »

Timo-Heikki Varis: Närhi : kaunis ja salaperäinen

Variksella ja korpilla on kirjallisuudessa pitkä historia, mutta närhestä on kirjoitettu huomattavasti vähemmän. Yleisistä varislinnuista se on etenkin elintavoiltaan heikosti tunnetuin. Närhen maine on myös ollut etenkin ennen aikaan huono ilman sen suurempaa syytä. Timo-Heikki Varis kertookin alkusanoissaan haluavansa kirjan avulla närhelle parem... Lue koko vinkki »

Inkeri Aula ja Sanna Hukkanen: Metsänpeitto

Menneille sukupolville maailma oli metsien peittämä, mystinen paikka, jossa puilla oli aivan oma merkityksensä. Oli suojelus- ja uhripuita, karsikkomäntyjä, jotka estivät kuolleita palaamasta kotiin ja puita, jotka yhdistettiin noituuteen, kuten verenpunaiseksi värjäytyvä tervaleppä. Vanhan maailmankuvan sydämestä löytyi mikäpä muu kuin kosminen ma... Lue koko vinkki »