Oranssi puutarha

Erja Tulasalo: Oranssi puutarha

Tämän kirjan päähenkilö on Maaru. Maaru on lestadiolainen ja niin ovat kaikki hänen kaverinsa, ystävänsä ja he pyörivät sanan kuulossa, nuorten tapahtumissa. Maaru yrittää olla samanlainen kuin kaikki muutkin, mutta kokee silti olevansa jotenkin outo. Sitten tulee Elisa. He alkavat tapailla, salaa ja milloin missäkin, hiekkarannalla, isän vanhas... Lue koko vinkki »
Ruumis/huoneet

Susanna Hast: Ruumis/huoneet

Susanna Hastin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Ruumis/huoneet nousi esille monista suunnista. Se ei yllätä, sen verran väkevästä teoksesta on kyse. Aihe ei ole helppo: Hast käsittelee teoksessa lapsena kokemaansa seksuaalista väkivaltaa. Katson tietokoneen valkoista ruutua. Nyt teen sen. Kaivan ruumiini muistista esiin jokaisen jäljelle jääne... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »
Eliitti

Maija Kauhanen: Eliitti

Maija Kauhasen esikoisteos Eliitti kertoo kahdesta tytöstä, Inkusta ja Karlasta, jotka kasvavat Kehyskunnassa pääkaupunkiseudun liepeillä. Koulussa he ovat kaikkea muuta kuin eliittiä, mutta yläasteen jälkeen ovet avautuvat helsinkiläiseen eliittilukioon, jonne pääsee pakoon yläasteen armotonta maailmaa. Siellä tytöt kohtaavat Seinäjoelta muuttanee... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Jumalten verta suonissamme

Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme

Katie Lowe tekee väitöskirjaansa naisten raivosta kirjallisuuden modernismissa ja naisten kirjoittamassa nykykirjallisuudessa. Ei siis ole ihme, että Lowen esikoisromaani Jumalten verta suonissamme käsittelee samaa aihetta. Tapahtumat sijoittuvat englantilaiseen Elm Hollow Academyn eliittikouluun, johon Violet pääsee kiitos liikenneonnettomuuden... Lue koko vinkki »
Perno Mega City

Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Hanna kasvaa työläisperheessä Pernossa, Turun lähiössä. Perno Mega City kuvaa tytön kasvukertomusta varhaislapsuudesta teini-ikään köyhyyden ja huono-osaisuuden keskellä. Elämään kasautuu kaikenlaista vastoinkäymistä, joista vähäisimpiä eivät ole äidin mielenterveysongelmat ja myöhemmin isän vakava sairastuminen. Hanna on saman ikäinen kuin minä... Lue koko vinkki »
Sade lankeaa

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa

Sade lankeaa kuvaa avustustyöntekijän elämää silloisessa eteläisessä Sudanissa, nykyisessä Etelä-Sudanissa 1990-luvun kansanmurhien aikaan, keskellä sotaa ja nälänhätää. Kolmen avustustyöntekijän on tarkoitus käydä vain tutustumassa Adekin kylään, lentokoneen pitäisi jättää heidät paikalle ja tulla pian hakemaan, mutta väliin osuu pommi-isku, jo... Lue koko vinkki »

Karl Ove Knausgård: Poissa päiväjärjestyksestä

26-vuotias Henrik saa opetuspestin pohjoisnorjalaisen pikkukylän peruskouluun. Elämä kaukana kaikista tuttavista – perheestä, ystävistä, koko entisestä elämästä – saa karun käänteen, kun Henrik rakastuu 13-vuotiaaseen oppilaaseensa. Henrik tietää tekevänsä väärin aloittaessaan suhteen tytön kanssa, muttei voi itselleen mitään. Edessä on pako etelää... Lue koko vinkki »
Pienen pieni maa

Gaël Faye: Pienen pieni maa

Kirjan otsikon pieni maa on Burundi, Belgiaa pienempi valtio Afrikassa. Suomalaisille maa voi olla vieras, mutta sen naapurissa on toinen pieni maa, suomalaisille tutumpi Ruanda. Maa on valitettavasti tuttu lähinnä kansanmurhastaan, jossa hutut murhasivat tutseja. Sama konflikti hutujen ja tutsien välillä näkyi myös naapurimaan puolella. Pienen ... Lue koko vinkki »
Mehiläistie

Heikki Kännö: Mehiläistie

Tässäpä kirja, jossa on paljon kummallisia aineksia. Tarina alkaa vuodesta 1944 ja Gestapon ja SS:n palkkalistoilla olevasta kuulustelijasta Celina Müllerista, jolla on erityisiä taitoja ilmeiden ja eleiden tulkitsijana. Müller on lähetetty jututtamaan Alfred Riemannia, joka työstää salaperäistä projektia, joka tutkailee keskitysleireltä poimittuja... Lue koko vinkki »
Turvapaikka

Arto Salminen: Turvapaikka

Sundqvist ja Hynynen ovat työntekijöitä SPR:n vastaanottokeskuksessa pienellä nimeämättömäksi jäävällä kaksikielisellä paikkakunnalla. Somaliasta ja Kosovosta on tullut Suomeen liuta pakolaisia, jotka koettavat tulla toimeen keskenään ja suomalaisten kanssa. Aina se ei ole helppoa. Tai pitäisi varmaankin sanoa, ettei se ole koskaan helppoa. Nyt ... Lue koko vinkki »
Kalamiehet

Chigozie Obioma: Kalamiehet

10-vuotias Benjamin on Agwun perheen veljeksistä neljäs. Isoveljet Ikenna, Boja ja Obembe pitävät hänestä huolta, kun perheen äiti tekee torikauppaa pienemmät sisarukset mukanaan. Kun perheen isä lähtee työkomennukselle kauas kotoa, puuttuu kohtalo veljesten elämään kamalalla tavalla. Luvattomilla kalareissuillaan he kohtaavat hullun irtolaisen, jo... Lue koko vinkki »
Paluu Rivertoniin

Kate Morton: Paluu Rivertoniin

Vihdoinkin sain Paluun Rivertoniin luettua ja kyllä kannatti vaikka aikaa siihen meni. Kirjaan oli vaikea tarttua, ehkä siitä syystä, että aihe ja etenkin aikakausi todella kiinnostavat. Kertojana on Grace, joka on työskennellyt Rivertonin kartanon sisäkkönä ja sen jälkeen suvun tyttären kamarineitona ennen ja jälkeen ensimmäisen maailmansodan. ... Lue koko vinkki »
Punaisen sankarittaren kuolema

Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema

Kirjavinkkien dekkarisarja Rikoksen ABC täydentyy jälleen – olemme edenneet jo X-kirjaimeen. Myönnettäköön, että nyt lisäys ei ole täysin tyylipuhdas, sillä kirjain on otettu tekijän etunimestä eikä sukunimestä, mutta eipä noita X-alkuisia kirjailijoita nyt riesaksi asti vastaan ole tullut (ja toisaalta minähän tämän sarjan säännöt laadin!), j... Lue koko vinkki »
Kani nimeltä jumala

Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala

1960-luvun loppu: melkein tavallinen perhe ja kani joka saa nimekseen Jumala. Rukoillen toivottu veikkausvoitto muuttaa perheen elämän, repien heidät irti tutuista ihmisistä ja ystävistä, tuoden uusia tilalle. Kaikki koettuna ja kerrottuna pikkutytön silmin. 1990-luvun puoliväli: sama tyttö on jo aikuinen ja elämä jatkuu. Molemmilla vuosikymmenillä... Lue koko vinkki »

Kaarle Aho: Väärän kuninkaan päivä

Sukupolviromaani, joka vie lukijansa poliittisesti lähes kaikissa asioissa värittyneestä 70-luvusta 80-luvun kasinotalouteen sekä aina 90-luvun lamaan ja sitä edeltäviin tapahtumiin. Päähenkilö tuntuu olevan alussa toimittaja, Jyrki Nyrki, jonka firma menee alta ja vaimokin on jättämässä. Pelastusta tarjoaa vanha kaveri, joka ehdottaa dokumentin... Lue koko vinkki »

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa

Marraskuu 1989. Berliinin muuri murtuu, seuraa vallanvaihto Euroopan kommunistimaissa. Ainoastaan Romaniassa diktatuuri kaatuu vasta useita päiviä myöhemmin Nicolae Ceausescun ja hänen vaimonsa Elenan teloitukseen. Nuo päivät vaativat yli 1100 kuolonuhria, tuhansia haavoittuneita. Toiset heistä kaatuvat mielenosoituksissa ja mellakoissa, toiset amm... Lue koko vinkki »