Vierge moderne

Heidi Airaksinen: Vierge moderne

Heidi Airaksinen on lainannut romaaninsa erikoisen nimen – moderni neitsyt – Edith Södergranin runosta. Södergran kirjoittaa ”jag är ett språng i friheten och självet…”, tämä hyppy vapauteen ja omaan itseen on sopiva motto tälle omaääniselle kirjalle. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Helsinkiin, jossa Diakonissalaitoksen sisar Kerstin ty... Lue koko vinkki »
Kuolema häämatkalla

Dorothy L. Sayers: Kuolema häämatkalla

Vihdoin lordi Peter Wimsey ja Harriet Vane pääsevät naimisiin! Johan sitä on kolmen kirjan verran varrottu. Yllätyshäät hätkähdyttävät seurapiirejä, mutta ovat tismalleen hääparin näköiset. Häämatka suuntautuu kaukomaiden sijasta Harrietin entisille kotiseuduille, josta pariskunta on ostanut Talboysin, pienen idyllisen maatalon. Kaikki ei kuiten... Lue koko vinkki »
Juhlailta

Dorothy L. Sayers: Juhlailta

Juhlailtaa on kehuttu yhdeksi Dorothy L. Sayersin parhaista Peter Wimsey -dekkareista. Kolmen luetun kirjan kokemuksella en tätä voi tietenkään varmaksi sanoa, mutta uskon kyllä, tämä nimittäin oli hyvä. Pääosassa on edelleen Harriet Vane, joka saa kutsun vanhaan opinahjoonsa eli Oxfordin yliopiston Shrewsburyn collegeen. Collegessa vietetään ga... Lue koko vinkki »
Kas tässä teille ruumis

Dorothy L. Sayers: Kas tässä teille ruumis

Dekkarikirjailija Harriet Vane kuljeskelee meren rannalla kauniina kesäpäivänä. Nautittuaan eväitä ja torkuttuaan pienet päiväunet hän löytää rannalla kiven päällä makaavan miehen. Mies ei ole nukkumassa: hänen kurkkunsa on viilletty auki. Vane suhtautuu asiaan viileän tyylikkäästi ja ymmärtää pian, että vuorovesi uhkaa ruumiin rauhaa pian. Vane... Lue koko vinkki »
Idän pikajunan arvoitus

Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus

Jugoslaviaan vuorten keskelle lumimyrskyyn pysähtynyt juna, suljettu vaunuosasto, josta kukaan ei ole poistunut, hytistään löytynyt kuollut mies, matkalla mukana tunnettu yksityisetsivä Hercule Poirot – siinä Idän pikajunan arvoitus, yksi Agatha Christien arvostetuimmista klassikoista, nyt uutena suomennoksena. Onhan tämä vallan aiheesta arvoste... Lue koko vinkki »
Lentävä kuolema

Agatha Christie: Lentävä kuolema

WSOY on aloittanut hankkeen suomentaa Agatha Christien teoksia uudestaan. Se on aina hyvä, Lentävän kuolemankin kohdalla edellinen suomennos oli tehty vuonna 1937 tuoreeltaan pari vuotta alkuteoksen ilmestymisen jälkeen. Lentävässä kuolemassa setvitään mahdotonta murhaa. Matkustajalennolla Pariisista Croydoniin kuolee ranskalainen nainen. Kuolin... Lue koko vinkki »

Volker Kutscher: Mykkä kuolema

On alkuvuosi 1930, ja äänielokuvien tuotanto on alkamassa toden teolla muutamassakin kilpailevassa berliiniläisstudiossa. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole kovin innoissaan taidemuodon uudistumisesta. Menestyvä näyttelijätär kuolee kesken kuvausten selvän sabotaasin seurauksena. Pian tämän jälkeen kilpailevan tuottajan kadonnut tähtinäyttelijätär l... Lue koko vinkki »
Veri ei vaikene

Mikko Porvali: Veri ei vaikene

Veri ei vaikene pääsi tutkaani Vuoden johtolanka -palkinnon vuoksi. Aloitin kuitenkin Sinisen kuoleman kuva -kirjasta, joka aloittaa Karelia Noir -sarjan ja hämmästelin hieman: ei tämä ihan palkintomateriaalia ole. Tämä sarjan kakkososa karistaa kuitenkin turhat hämmästelyt: taso on selvästi ensimmäistä osaa parempi ja kirja kerrassaan mainio. ... Lue koko vinkki »
Murhakuja

Timo Sandberg: Murhakuja

”Ei ole todellisuudessa olemassa mitään keskustalaisia eikä kultaisen keskitien humanisteja. Kysymys on ainoastaan eettisen porvarillisen elämänkatsomuksen ja materialistisen marxilaisuuden välisestä kamppailusta. Kultainen keskitie on sula mahdottomuus. Se joka liehittelee pakanallista antikristillisyyttä, hän liehittelee perkelettä.” Näin pau... Lue koko vinkki »
Maigret

Georges Simenon: Maigret : Kootut kertomukset

Belgialaisen Georges Simenonin luoma komisario Maigret on yksi dekkarikirjallisuuden klassikkohahmoja, joka on seikkaillut yli 80 romaanissa. Simenon kirjoitti myös Maigret-novelleja. Tästä kokoelmasta löytyy lähes kolmekymmentä novellia, jotka ovat ilmestyneet 1936–1950 ja ovat aiemmin suomentamattomia. Maigret oli minulle uusi tuttavuus, ... Lue koko vinkki »
Kun pimeys peittää maan

Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan

Mistä näitä pohjoismaisia dekkareita oikein tulee? Tuntuu siltä, että jokaisen kirjasesongin myötä meille dekkarinlukijoille esitellään aina uusia tekijöitä. Yksi sellainen on arkeologi Anna Lihammer, jonka esikoisteos Kun pimeys peittää maan on jopa valittu Ruotsin parhaaksi esikoisdekkariksi. Eikä ihan suotta olekaan, sillä tässä kirjassa on palj... Lue koko vinkki »
A Man Lies Dreaming

Lavie Tidhar: A Man Lies Dreaming

Holokaustista on vuosien varrella kirjoitettu paljon kirjoja, mutta ei tällaisia. Israelilainen Lavie Tidhar kuvittelee vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa natsit eivät nousseetkaan valtaan Saksassa, vaan 1930-luvulla valta on kommunisteilla. Natsit ovat paenneet, pääosin Englantiin, jossa valtaan on nousemassa Sir Oswald Mosley, British Fascist Un... Lue koko vinkki »
Mestaruusottelu

Arnaldur Indriðason: Mestaruusottelu

Vuonna 1972 kylmä sota oli täydessä käynnissä, ja suurvallat mittelivät paremmuudestaan lähes kaikilla mahdollisilla rintamilla. Yksi niistä oli shakki. Neuvostoliittolaiset olivat pitäneet kuuden eri mestarin voimin shakin maailmanmestaruuden maassaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1937, kunnes amerikkalainen shakin supertähti Bobby Fischer (1943–2008) ... Lue koko vinkki »
Kalpea rikollinen

Philip Kerr: Kalpea rikollinen

Yksityisetsivä Bernie Guntherilla menee kohtuullisen mukavasti ja hän on jo voinut palkata kumppaninkin toimistolle. Berliinissä on ollut kaikin tavoin kuuma kesä ja syyskuussa 1938 politiikassakin kuohuu. Hitlerin suunnitelmille on naureskeltu, mutta mikä mahtaa nyt olla yleinen mielipide? Kuin poliittista ilmapiiriä seuraillen alkaa rikosrinta... Lue koko vinkki »

Max Allan Collins ja Richard Piers Rayner: Road to Perdition

Michael O'Sullivan on gangsteripomo John Looneyn pelätyin tappaja, kuoleman enkeli. Samalla hän on kuitenkin rakastava aviomies sekä kahden pojan isä. Michaelin ura kovanaamana saa ratkaisevan käänteen, kun hänen vanhempi poikansa Michael Jr. lähtee salaa mukaan irlantilaismafian tappokeikalle. Murhan todistanut poika muodostaa Looneyn perheelle uh... Lue koko vinkki »

Michael Innes: Kosta, Hamlet!

Scamnum Court on perinteinen englantilainen maalaiskartano. Sen isäntäväki, Hortonin herttua ja herttuatar, tunnettua ja varakasta Crispinien sukua, järjestää seurapiirilleen riemukkaan teatteriviikonlopun. Omin ja ystäviensä voimin he ovat harjoitelleet William Shakespearen Hamletin esityskuntoon. Iloa varjostavat muutamat nimettömät uhkailuv... Lue koko vinkki »

Andrea Maria Schenkel: Tapaus Kalteis

Andrea Maria Schenkelin kirjat ovat näemmä saksalaisten mieleen: Schenkel voitti arvostetun Deutscher Krimi Preisin ensin vuonna 2007 kirjalla Hiljainen kylä ja uudestaan heti seuraavana vuonna tällä kirjalla. (Samana vuonna Matti Röngän Tappajan näköinen mies oli muuten kolmanneksi paras ulkomainen.) Saksalaiset siis tykkäävät. Minäkin pidin, josk... Lue koko vinkki »
Komisario Palmun erehdys

Mika Waltari: Komisario Palmun erehdys

Rikkaan teollisuussuvun hulttiovesa Bruno Rygseck löytyy kotoaan kuolleena. Tapaturmaksi naamioitu kuolemantapaus herättää paikalle hälytetyn komisario Palmun mielenkiinnon, mutta muiden on vaikea uskoa sitä murhaksi, ennen kuin tapahtuu toinenkin kuolemantapaus, jota ei tällä kerralla voida onnettomuutena ohittaa. Tapahtumia sattuu olemaan todista... Lue koko vinkki »
Kuka murhasi rouva Skrofin?

Mika Waltari: Kuka murhasi rouva Skrofin?

Postinkantaja huomaa rappukäytävässä selvää kaasunhajua ja hälyttää poliisin. Rikas ja itara leskirouva Skrof löytyy vuoteestaan kuolleena kaasumyrkytyksen saaneena. Näyttää siltä, että kyseessä on tapaturma, kun hellan kaasuhana on jäänyt auki, mutta poliisikomissaari Frans J. Palmu on eri mieltä. Murha mikä murha, mutta kuka on syyllinen? Oike... Lue koko vinkki »